Hlavní obsah

Koronavirus donutil lidi hledat si práci jinak, vzrostl zájem o brigády

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na trh s brigádami přichází nejvíce uchazečů z oblasti gastronomie či hotelnictví. Stále více zájemců si přitom brigádu hledá například přes sociální sítě. Největší zájem je o administrativu, nižší je však v potřebném zemědělství.

Článek

Nejvíce zájemců o brigády přichází z míst, která koronavirová krize zásadně poznamenala. Jedná se především o lidi, kteří v důsledku nouzových opatření přišli o zaměstnání v gastronomii nebo hotelnictví. „Na trhu je vzhledem k situaci s covid-19 dostatek uchazečů, kteří společnosti proaktivně oslovují, převažují uchazeči z oborů gastronomie, hotelnictví a retailu,“ uvedla pro Seznam Zprávy Olga Švarcová, Team Leader divize Dočasného zaměstnávání v personálně-poradenské společnosti Hays.

Gastronomie a hotelnictví jsou naopak na brigádnické příležitosti chudé. Brigádníci, kteří z těchto oborů přicházejí, bývají rekrutovaní do jiných oborů. Největší zájem je hlavně o pozice v administrativě, IT nebo také finančnictví.

Švarcová podotýká, že „nejvíce budou brigádníci zapotřebí pravděpodobně v obchodech, logistice a vzhledem k blížící se turistické sezoně i v restauracích a ubytovacích zařízeních“.

Personální agentury také zaznamenaly stále více zájemců, kteří shánějí brigády i méně běžnými způsoby: „Největší změnou, kterou oproti loňskému roku pozorujeme, je především aktivita uchazečů o práci – snaží se nyní využít veškeré dostupné kanály, aby práci získali,“ dodává Švarcová. Zájemci mnohem více shánějí jednorázové zaměstnání i mimo personální společnosti či pracovní portály. Často prostřednictvím sociálních sítí a především pak přes skupiny na Facebooku. Některé z těchto skupin za poslední měsíc zaznamenaly nárůst o více jak 3000 členů.

Situace v zemědělství

Poptávka po brigádách v zemědělství nebývá nijak valná. Což platí i nyní. V zemědělství se jedná zpravidla o pozice v rámci sezonních prací, které bývají obsazovány zájemci a pracovníky ze zahraničí.

„Cizinci ze třetích zemí se stále v dostatečném počtu na území ČR nevyskytují, tudíž je nabídka zaměstnavatelů stále vyšší, než je poptávka,“ okomentovala situaci v zemědělství Jitka Součková, marketing manager společnosti Grafton Recruitment.

Zemědělci se v této situaci snaží být spíše optimističtí. „Postupně se situace zlepšuje, i když ještě nedosahuje ideálního počtu pracovníků. Částečně se daří nahradit výpadek zahraničních pracovníků brigádníky, ovšem narážíme na časové omezení. Brigádníci jsou většinou k dispozici pouze omezenou dobu,“ uvedl tiskový mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.

Zemědělci nyní doufají, že v době hlavní sklizně, kdy se sbírá například ovoce a chmel, už bude situace v normálu. V opačném případě by byla ztracena část úrody a zvýšila by se závislost na dovozu.

Zájem roste, nabídky klesají

Celkový zájem o brigády v důsledku koronaviru stoupl. Společnost Hays uvádí, že oproti době před nouzovými opatřeními se poptávka po brigádách zvýšila o zhruba 14 %. Naopak poptávka po brigádnících se však snížila.

Podle personální agentury Grafton Recruitment zaměstnavatelé nabízejí zhruba o 15 % méně pozic pro brigádníky než v roce 2019 a například na Ústecku nenabírají vůbec. Do brigádnických pozic zde dosazují propuštěné zaměstnance.

Platové ohodnocení brigád se drží zhruba ve stejné hladině. Požadavky uchazečů jsou průměrně mezi 130 až 150 Kč.

Reklama

Doporučované