Hlavní obsah

Musíme už vybírat, kdo má větší šanci přežít, tvrdí primář z chebské nemocnice

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Primář chebské nemocniční interny volá o pomoc. Včera museli jeho podřízení vybírat, komu poskytnou intenzivní péči a kdo je méně „perspektivní“. Mluvčí zařízení tvrdí, že situace je pod kontrolou a že pan primář je přepracovaný.

Článek

Chebská nemocnice už není schopná poskytnout všem pacientům s covidem-19 potřebnou péči. Tvrdí to primář zdejší interny Stanislav Adamec.

„Aktuálně v chebské nemocnici již není jediné volné intenzivní lůžko a jsme nuceni již selektovat pacienty, kteří na intenzivní péči dáme a které necháme na standardním oddělení prakticky umírat na těžký covidový zápal plic,“ napsal včera lékař v mailu poslanci za Karlovarský kraj Petru Třešňákovi.

Korespondence se posléze objevila na sociálních sítích.

„Jsme v tuto chvíli ve vakuu, nikdo nám není schopen říci, jak dál. Jistě se nabízí řešení nechávat pacienty nad 85 let již v domácí péči a nevozit je do již obsazené nemocnice, ale tato rozhodnutí musí přijít shora,“ pokračuje Adamec.

Mluvčí chebské nemocnice Vladislav Podracký vyjádření primáře Adamce de facto popřel. „Rozumím přepracovanosti pana primáře, je to fyzicky i psychicky náročné, ale situace v nemocnici vypadá trochu jinak, než pan primář popisuje,“ reagoval na dotaz redakce Seznam Zpráv.

Podle něj je sice nemocnice zhruba týden na hranici kapacity v intenzivní péči o covidové pacienty, kdy denně má pro ně připravena jedno až dvě volná lůžka. Zbývající případy se řeší transportem jinam, například do Plzně nebo Prahy.

„Dnes ale došlo k restrukturalizaci intenzivní péče. Byla zcela zrušena intenzivní péče necovidová, tito pacienti se převáží do Karlových Varů. Uvolněná kapacita přešla pod covidovou intenzivní péči,“ konkretizoval. Pokud by to nestačilo, funguje podle něj systém, v rámci kterého se pacienti, na něž nemá zařízení technickou, personální nebo lůžkovou kapacitu, přivážejí jinam.

„Není to jednoduché, protože problémy s kapacitou mají všechny nemocnice, rozhodně to ale není tak, že by pan primář musel nechávat pacienty umírat,“ doplnil Podracký.

Podracký také zdůraznil, že na covidového pacienta je potřeba dvojnásobný počet personálu než na necovidového. Je třeba pacientům podávat léky, chránit je proti proleženinám a atrofování svalů a odsávat jim hleny z dýchacích cest. To vše v ochranném obleku, proto se musí ošetřující personál častěji střídat.

Sloužící vrchní sestra na interně chebské nemocnice informace od primáře telefonicky potvrdila. „To mi snad ani neříkejte,“ reagovala na informaci Seznam Zpráv, že mluvčí Adamcovo tvrzení v podstatě dementoval.

Není to dobrý pocit, hrát si na boha

Primář interního oddělení nemocnice v Chebu Stanislav Adamec posléze poskytl Seznam Zprávám rozhovor. V něm připustil, že situace byla v sobotu opravdu o trochu lepší než o den dříve. V pátek museli sloužící lékaři rozhodnout, komu dají přenost. Intenzivních covidových lůžek totiž bylo méně než pacientů, kteří je potřebovali. „Včera šla na JIP 53letá žena, zatímco 85letá skončila na standardním covidovém oddělení,“ popsal situaci.

Co se včera stalo, že jste se mailem obrátil na poslance Petra Třešňáka?

Měli jsme méně lůžek, než bylo potřeba, a krajská koordinátorka, která by měla vědět, kam může v kraji naše pacienty přesunout, v podstatě řekla, že si to má ředitel chebské nemocnice vyřešit sám. Ten s tím ale nic neudělá, lůžka na JIP si nevymyslí.

Dnes ale byla podle vašeho mluvčího kapacita intenzivní péče navýšena.

To je pravda, dnes odpoledne jsme měli čtyři nová covidová lůžka. Už tam je ale jeden občan Německa a zřejmě se tam přesune jeden pacient ze standardní covidové péče, který se zhoršil. Zbývají tedy dvě volná lůžka a je otázka, kdy budeme ve stejné situaci jako včera. Myslím si, že ještě dnes v noci, nebo určitě do konce víkendu.

Vaše zpráva o situaci koluje po sociálních sítích, to byl záměr?

Nebyl. Obrátil jsem se na poslance Třešňáka, kopii mailu dostal hejtman Karlovarského kraje. Pak se to upravovalo a nakonec poslalo ministrovi zdravotnictví Blatnému. Ten zatím nereagoval.

Je to smutné: Nahoře říkají, že máme 20 procent volné intenzivní péče, ale tvrdá realita vypadá jinak.

Jak?

Dlouhodobě jsme kraj s nejméně intenzivními lůžky na 100 tisíc obyvatel. Teď přibývá i řada mladších ročníků ve vážném stavu, i třeba ročník narození 1972. To, že jsme museli zrušit necovidovou JIP, je ostatně potvrzením situace, že selhává celostátní koordinace. Nemocnice je napůl chromá.

Máme ventilátory, ale nemáme personál. Na 30 covidových lůžek máme 3 sestry, které slouží 12 hodin. Střídání směn v ochranných oblecích, které vidíme v televizi, u nás opravdu nefunguje.

Personál je naprosto vyčerpaný, od jara jedeme naplno s výjimkou tří týdnů dovolené. Teď se ještě navíc přidal stres, že musíme rozhodovat, kdo je perspektivnější a dostane intenzivní péči.

Mám obavu, že až to skončí, bude obrovská vlna výpovědí od vyhořelých sester a lékařů.

Kdy to podle vás skončí?

Obávám se, že vrchol ještě nepřišel, může to trvat tak do půlky příštího týdne, pak to snad bude klesat.

Tvrdá selekce

Pokud vám znovu dojdou lůžka s intenzivní péčí, co to bude v praxi znamenat?

Záchranka bude lidi vozit dál, naši lékaři a krajská koordinátorka budou hledat, kdo by je převzal. Pokud si je nikdo nevezme, začne tvrdá selekce, ti nejméně perspektivní intenzivní péči nedostanou. Tedy lidé nad 85 let určitě nebudou mít šanci na intenzivní péči. Když se starý člověk dostane na ventilátor, šance na přežití už není dobrá.

Jsem zvědavý, jak se to pak bude řešit právně, že jsme dělali selekci pod tlakem.

Podle čeho byste pacienty vybírali?

Podle věku, přidružených chorob a kvality dosavadního života.

Jaké je to rozhodnutí lidsky?

Není to dobrý pocit, hrát si na boha, když vás stát nechá na holičkách.

Reklama

Doporučované