Hlavní obsah

Musíme vychytat chyby a systém na zakázky zdokonalit, říká ministryně. Rušit ho po kolapsu nehodlá

„Naštěstí se podařilo více jak 80 procent zakázek dohledat,“ komentuje výpadek systému ministryně Klára Dostálová (ANO).Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Systém na zadávání veřejných zakázek v polovině února zkolaboval. Zmizely z něj tisíce dokumentů.

Článek

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) investovalo do elektronického systému pro zadávání veřejných zakázek přes 600 milionů korun. I přesto z Národního elektronického nástroje (NEN) ale zmizely v polovině února dokumenty a tisíce z nich se stále nepodařilo nahrát zpátky. K desítkám už zrušených zakázek se tak mohou brzy přidat další.

Ministryně Klára Dostálová (ANO) ale nepřemýšlí, že by projekt odpískala a nechala vybudovat novou aplikaci, jak navrhuje třeba senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti).

„Jsem bytostně přesvědčena, že pokud budeme pořád začínat na zelené louce, tak budeme pořád opakovat stejné chyby. My naopak musíme chyby vychytat a ten systém zdokonalit tak, aby byl co nejvíce uživatelsky přívětivý,“ myslí si Dostálová.

Provozovatel systému společnost Tesco SW ztracené dokumenty do NENu průběžně vrací. U dotčených zakázek tak zadavatelé kvůli několik dní trvající nepřístupnosti dokumentů prodloužili lhůty pro podávání nabídek. Ani po téměř dvou týdnech ale není jasné, jestli se podaří obnovit všechna data.

„Máme to rozděleno do několika vln. Naštěstí se podařilo více jak 80 procent zakázek dohledat,“ vypočítává Dostálová.

To by ale znamenalo, že se asi 5 000 dokumentů najít nepodařilo. Podle provozovatele systému však nejde o konečné číslo. Stejně vyjádření Dostálové koriguje i ministerstvo.

„Procento zachráněných dokumentů se ještě může měnit. Ale vzhledem k probíhajícím pracím nelze zatím údaje více upřesnit,“ uvedl mluvčí MMR Vilém Frček.

Možný hackerský útok na systém provozovatel vyloučil. Podle prohlášení firmy byla chyba „způsobena kombinací selhání lidského faktoru u subdodavatele TESCO SW a návaznými provozními problémy“. Ministerstvo tak podnět na polici nepodávalo.

Národní elektronický nástroj se s problémy potýká od svého spuštění. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil MMR kvůli systému dvě pokuty v souhrnné výši asi milionu korun. Podle ÚOHS totiž ministerstvo porušilo zákon o veřejných zakázkách. Nejprve nezákonně prodloužilo lhůtu plnění zakázky a poté vypsalo soutěž, jejíž podmínky byly diskriminační.

Do Národního elektronického nástroje bude muset resort Kláry Dostálové (ANO) také dále investovat. Loni v prosinci vypsal zakázku na jeho servis za zhruba 100 milionů korun.

Reklama

Doporučované