Hlavní obsah

Muslimové přispívají k úspěchu Německa, řekla Merkelová v předvolebním duelu

Merkelová se střetla se Schulzem v jediné předvolební debatě Video: Reuters

 

Reklama

Duet namísto duelu. Tak někteří komentátoři označili jedinou televizní debatu, v níž se tři týdny před spolkovými parlamentními volbami utkala německá kancléřka Angela Merkelová a její vyzyvatel Martin Schulz.

Článek

Oba politici spolu totiž překvapivě často souhlasili.

I proto zřejmě podle prvních anket jak seriózních, tak bulvárních médií vyhrála debatu Merkelová. Předseda sociálních demokratů ztrácí podle volebních odhadů na šéfku křesťanských demokratů 15 procent.

Mezi tématy debaty dominovala migrace a zahraniční politika. Islám podle německé kancléřky Angely Merkelové patří k Německu. Čtyři miliony muslimů přispívají k úspěšnosti spolkové republiky.

Merkelová byla v debatě konfrontována se statistikou, podle níž si dvě třetiny Němců myslí, že islám k zemi nepatří. Uvedla, že skeptickému postoji lidí rozumí, vzhledem k tomu, že jsou ve jménu islámu páchány teroristické útoky. Zároveň ale poznamenala, že v Německu žijí čtyři miliony muslimů, takže islám k zemi patří.

Se Schulzem se ovšem shodla na tom, že země nebude trpět imámy šířící nenávist a že migrace je problém.

Podobně oba kandidáti souzněli v otázce Turecka. Sociální demokrat prohlásil, že by ukončil vyjednávání o vstupu země do Evropské unie. Kancléřka dodala, že rozhovory o tom podle ní už stejně prakticky neexistují.

V domácích tématech jako je důchodová politika či dálniční poplatky, se protivníci neshodli. Komentátoři označili Schulzův projev za dynamičtější, zatímco Merkelová podle nich působila státničtěji. Už dopředu ale média odhadovala, že na přízeň voličů nebude mít debata valný vliv.

Reklama

Související témata:

Doporučované