Hlavní obsah

Muž, kterému se ztratily dvě miliardy eur, skončil za mřížemi

Foto: Wikipedia.org

Ilustrační foto.

Reklama

V Německu zadrželi bývalého šéfa finanční společnosti Wirecard Markuse Brauna. Vyšetřovatelé ho podezírají, že nadhodnocoval příjmy a lhal o skutečném stavu firmy, aby ji zatraktivnil před investory.

Článek

Minulý týden vyšel najevo skandál, který se v historických publikacích zařadí po bok padlého amerického Enronu, letadla Bernieho Madoffa nebo obchodů Jérôma Kerviela.

V německé fintechové firmě Wirecard se „ztratilo“ 1,9 miliardy eur, tedy přes 50 miliard korun, a v pondělí společnost přiznala, že účty, na kterých měla být uvedená částka, patrně vůbec neexistují. Auditoři z EY odmítli podepsat účetní závěrku firmy za loňský rok právě proto, že nemohli dohledat účty, na kterých měla být ona částka 1,9 miliardy eur.

Braun se nechal zadržet v pondělí večer a ještě dnes by měl předstoupit před soudce, uvedla agentura Reuters. Soudce pak rozhodne, zda Braun bude nadále zadržován.

Funkce šéfa společnosti se Braun vzdal minulý týden, kdy vyšel skandál s chybějícími miliardami najevo. V pondělí firma vyhodila provozního ředitele Jana Marsalka, který byl z řídicího týmu firmy odvolán už minulý týden. Marsalek měl podle agentury DPA na starosti každodenní chod firmy, včetně jejích aktivit v jihovýchodní Asii. Tam se zřejmě i podvod s penězi stal.

Firma nejprve tvrdila, že 1,9 miliardy eur mělo být na vázaných účtech u dvou bank na Filipínách. Dotčené finanční domy ale již uvedly, že Wirecard není jejich klientem a že dokumenty, které měly vklad peněz dokazovat, jsou padělky.

Společnost Wirecard byla v Německu považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb a její akcie byly zařazeny i do prestižního indexu frankfurtské burzy DAX. Už loni se ale začaly v britském listu Financial Times objevovat články, které zpochybňovaly účetní postupy firmy. Podnik to vždy odmítal, jeho akcie ale od té doby citelně klesly. Další propad se dostavil během současného skandálu s chybějícími miliardami.

Reklama

Doporučované