Hlavní obsah

Muž, který úmyslně najel do davu lidí, byl obviněn z 18 pokusů o vraždu

Útočník z Melbourne je obviněn z 18 pokusů o vražduVideo: AP

 

Reklama

Po útoku stále zůstávají tři lidé v kritickém stavu. Útočník musí zároveň podstoupit psychologické vyšetření.

Článek

Muž, který najel tento týden terénním vozem do davu v centru australského města Melbourne, byl obviněn z 18 pokusů o vraždu a ohrožení života jedné osoby.

Jak uvedl server BBC, dvaatřicetiletý Australan afghánského původu je podle policie duševně nemocný. Kromě obvinění tak soud nařídil rovněž vyšetření jeho duševního stavu.

Vyšetřovatelé incidentu zatím nezjistili spojení útočníka s teroristickými organizacemi, policie přesto zvýšila bezpečnostní opatření.

Podle policie obžalovaný najel s vozem SUV do davu úmyslně. Hospitalizováno muselo být 18 lidí. Většina je stále v nemocničním ošetření a tři zranění zůstávají v kritickém stavu. Devět ze zraněných jsou cizinci, mezi nimi občané Jižní Koreje, Irska, Číny, Indie, Itálie a Venezuely.

V lednu najel v centru Melbourne do davu řidič, kterého pronásledovala policie poté, co napadl svého bratra. Čtyři lidi zabil na místě, další dva lidé podlehli později svým zraněním. Podle policie ani tehdy nešlo o teroristický útok, přesto však byla po této události v australských městech zpřísněna bezpečnostní opatření na pěších zónách.

Reklama

Související témata:

Doporučované