Hlavní obsah

Sparta odvolala trenéra Hapala. Mohou být na tom na Letné ještě hůře?

Foto: Profimedia.cz

V základní sestavě Sparty nastoupili proti Subotici pouze dva Češi.

Reklama

Fotbalová Sparta se nemůže vyhrabat z krize, která trvá už od podzimu 2016, od té doby se na Letné vyměnilo pět trenérů, nastavila se cesta v podobě příchodů zahraničních hráčů, ale dobré výsledky se zatím nedostavily. Kdo za to může? Tentokrát podle vedení klubu zase trenér. Pavlu Hapalovi zlomila vaz porážka se Suboticou 0:2.

Článek

Kam kráčí fotbalová Sparta?

Majitel klubu Daniel Křetínský se minulé léto rozhodl, že svůj klub nasměruje na mezinárodní cestu. Šéfovi Letenských se totiž po letech zachtělo výraznějších úspěchů v evropských pohárech, a to zejména postupu do základní skupiny Ligy mistrů, který na Letné zažili naposled v sezoně 2005/2006.

Loni v létě přišel italský odborník Andrea Stramaccioni, jenž společně s vedením přivedl více než desítku zahraničních hráčů. Jenže z fotbalistů zvučných jmen, jako jsou Janko, Biabiany, Mandjeck, Mavuba, Ben Chaim nebo Semih Kaya, na Spartě kompaktní a fungující tým ani zdaleka nepostavili a nakonec sezona pod vedením trenérů Stramaccioniho a Hapala skončila pátým místem, což je mimochodem vyrovnání nejhoršího umístění Sparty v české lize z ročníku 2005/2006.

Jak si vedl Pavel Hapal ve Spartě

Pavel Hapal dostal k pátečním narozeninám vyhazov z fotbalové Sparty, do které nastoupil na začátku března, kdy nahradil Itala Andreu Stramaccioniho. Bývalý český reprezentant a trenér slovenské jednadvacítky vedl Spartu ve třinácti soutěžních zápasech s bilancí šesti výher, pěti remíz a dvou porážek.

Vaz Hapalovi na Letné zlomila porážka 0:2 na hřišti srbského klubu Spartak Subotica ve 2. předkole Evropské ligy. Rodáka z Kroměříže ve funkci trenéra Sparty nahradí dočasně sportovní ředitel klubu Zdeněk Ščasný. Sparta na svých stránkách uvedla, že hledá nového trenéra.

Ve Spartě ale stále drží mezinárodní kurs, v zimě tým posílilo další trio zahraničních hráčů do základní sestavy. Přišel Guélor Kanga z Gabonu a dva Rumuni Florin Nita a Nicolaeu Stanciu. Druhý jmenovaný je mimochodem po půl roce ve Spartě kapitánem a v létě dorazil i Stanciův velký kamarád a další Rumun Alexandru Chipciu.

Před začátkem internacionalizace Sparty se mluvilo o tom, že se švýcarská Basilej nebo třeba ukrajinský Šachtar zásluhou cizinců dostaly mezi širší evropskou špičku. Jenže právě tyto dva zmíněné kluby své kádry nepřestavily ze dne na den a také se úplně nevykašlaly na posily z domácího rybníčku.

Varováním pro nastavený kurs Letenských bylo už loňské vyřazení s Crvenou zvezdou Bělehrad ve 3. předkole Evropské ligy, kdy nově vytvořený Stramaccioniho tým působil místy až trapně. Rok se s rokem sešel a Sparta prohrála v Srbsku o dvě branky s tamním provinčním týmem Spartakem Suboticou a její výkon byl srovnatelný a možná i horší než před rokem. Mimochodem ze základní sestavy Sparty proti Bělehradu nastoupila trojice Frýdek, Plavšič a Ben Chaim i o rok později proti Subotici.

Není znám žádný úspěšný tým na světě, který by protočil za rok tolik hráčů. Hlad majitele Sparty Křetínského po účasti v Lize mistrů je pochopitelný, ale je sporné, zda ho nasytí zkratka, po níž se vydali na Letné: postavit tým ze dne na den s nadstandardními individualitami.

Samozřejmě Sparta může všem zavřít pusu a v domácí odvetě vývoj dvojzápasu se Suboticou ještě zvrátit, ale cesta do základní skupiny by vedla ještě přes dánský Bröndby Kodaň a případného dalšího soupeře v posledním předkole. Má na to současná Sparta?

Fanoušky Sparty netrápí ale pouze výkony A-týmu, ale také činnost vedení klubu. Naposled práskl trenér Sparty U19 Erich Brabec v rozhovoru pro iSport.cz, že vedení nabídlo některým mládežnickým reprezentantům smlouvy pozdě. O přešlapech v podobě příchodů přeplacených hráčů, jako jsou Marc Janko nebo Jonathan Biabiany, nemluvě.

A jak situaci vyřeší ve Spartě? V posledních letech na Letné čekali, že vše spasí výměna trenéra, ale asi není náhoda, že se od podzimu 2016 na lavičce Sparty příliš nevedlo trenérům Ščasnému, Holoubkovi společně s Požárem, Radovi, Stramaccionimu a nyní ani Hapalovi, kterého mimochodem na dobu neurčitou vystřídal sportovní ředitel klubu Ščasný.

Třeba sázková kancelář Fortuna během zápasu se Suboticou neustále snižovala kurz na to, že bude Pavel Hapal prvním odvolaným ligovým trenérem. A na konci zápasu už dokonce kurz na něj stáhli z oběhu, což leccos napovídalo o následujícím kroku vedení Sparty. Otázkou je, zda v českém rybníčku tolik známý impuls výměny trenéra ve Spartě pomůže.

Reklama

Doporučované