Hlavní obsah

Kolik stojí stát se sousedem prezidenta USA? „Jen“ pár desítek milionů korun

Foto: SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY

Sídlo na pozemku vedle domu prezidenta Bidena je na prodej.

Reklama

V pondělí bude na prodej sousedství s prezidentem Spojených států. Sídlo s pěti ložnicemi chtějí současní majitelé předat dál za 2,39 milionu dolarů. Pro nové vlastníky to znamená potýkat se s přísnými bezpečnostními opatřeními.

Článek

Prezident Spojených států Joe Biden bude mít nového souseda. Budoucí majitel si ho podle Forbesu může koupit za více než 2 miliony dolarů, v přepočtu na koruny částka dělá 52 milionů.

Sídlo na pozemku vedle domu Joea Bidena na předměstí Wilmingtonu ve státě Delaware získá v pondělí podle realitního makléře Michaela Kelczewského ze společnosti Brandywine Fine Properties Sotheby's International nového majitele.

Současní majitelé požadují za sídlo o rozloze zhruba 800 metrů čtverečních s pěti ložnicemi 2,39 milionu dolarů. Sami jej koupili v roce 2006 za 1,6 milionu dolarů. Dům byl postaven v roce 1998 ve stylu starých domů z francouzského regionu Provence, který se vyznačuje hlavně elegantním nábytkem a přátelskou atmosférou.

Dům je vybaven kinosálem, tělocvičnou a barem. Stojí na pozemku o rozloze téměř dva akry a je oddělen od silnice, což z něj skoro dělá nemovitost na samotě.

Foto: SOTHEBY'S INTERNATIONAL REALTY

Interiér domu v sousedství amerického prezidenta.

Podle přehledu uzavřených obchodů s nemovitostmi ve městě Wilmington a na jeho předměstí se zdejší domy srovnatelné s tím v Bidenově sousedství prodávaly v posledním roce v průměru za zhruba 260 dolarů za metr čtvereční. Podle okresních záznamů se v září 2020 prodal další dům, který má s Bidenovými společnou hranici pozemku, za 1,25 milionu dolarů.

Podle odhadů Forbesu má dům současného prezidenta USA hodnotu asi 1,8 milionu dolarů (39,1 milionu korun). Okresní záznamy uvádějí, že prezidentovo sídlo má také rozlohu zhruba 800 metrů čtverečních, včetně domku, který na jeho pozemku stojí také.

Poté co Biden prodal sídlo DuPont o rozloze 929 metrů čtverečních, kde žil se svou rodinou přes 20 let, koupil v roce 1996 pozemek, kde postavil svůj současný dům. Utratil za něj 350 000 dolarů a stavba byla dokončena v roce 1998.

Bidenovi noví sousedé by však podle Kelczewského v dohledné době měli počítat se zvýšenou úrovní ochrany v okolí pozemku. Úřady také blokují ulici, v níž stojí, a pro vstup do domu jsou zřízena bezpečnostní stanoviště.

Když byl ve funkci někdejší prezident USA Barack Obama, jeho sousedé v Chicagu prodali dům o rozloze 464,5 metrů čtverečních za údajně 1,85 milionu dolarů. Nakonec se v roce 2010 prodal „jen“ za 1,4 milionu dolarů.

Reklama

Doporučované