Hlavní obsah

Biden vs. nejbohatší z bohatých. Návrhy Bílého domu otřásly burzou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Plán amerického prezidenta zdvojnásobit daň z kapitálových výnosů přinesl rychlý propad akcií. V případě, že Kongresem návrh na zdanění bohatých projde, může dojít k omezení investic do digitálních aktiv, bojí se odborníci.

Článek

Americký prezident Joe Biden představil plán na zvýšení daně z kapitálových výnosů pro bohaté Američany, kteří vydělávají víc než jeden milion dolarů za rok, z 20 na 39,6 procenta.

Otázkou ale zatím zůstává, zda návrh projde Kongresem a zda bude uplatňován už za letošní rok, nebo až za rok 2022. Američtí obchodníci se domnívají, že v případě, že by zvýšení daně platilo až od příštího roku, vznikne obrovský prodejní tlak na některé rychle rostoucí firmy, jako je například Tesla Motors.

Objevují se ale zároveň spekulace, že plán amerického prezidenta dlouhodobě povede k omezení investic do digitálních aktiv.

Podle údajů vládní agentury Internal Revenue Service z roku 2018 je ve Spojených státech jen asi 0,32 procenta amerických daňových poplatníků, jejichž hrubý příjem by převýšil za rok 1 milion dolarů.

Podle agentury Bloomberg nárůst cen akcií a hodnoty nemovitostí za poslední rok jen posílil odhodlání prezidenta Bidena pokračovat v závazcích jeho kampaně a požadovat od nejbohatších v zemi vyšší daně. Prezident podle odborníků sází na to, že jeho iniciativa bude u kongresmanů dostatečně populární, aby při hlasování zvítězila. Biden si přitom v současné době nemůže dovolit ztratit ani jediný demokratický hlas v Senátu, dá se totiž očekávat, že naopak republikáni budou v opozici jednotní.

Akcie na Wall Street v červených číslech

Americké akcie v reakci na zprávu ve čtvrtek výrazně oslabily.

Index Dow Jones klesl o 0,94 procenta. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 0,92 procenta a Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 0,94 procenta.

„Když se objeví návrh zvýšit daně, všichni nejprve prodávají a otázky kladou až potom,“ vyhodnotil situaci analytik Paul Nolte ze společnosti Kingsview Investment Management. „Je to krátkodobá, reflexivní reakce,“ dodal.

V reakci na spekulace, že Bidenův plán povede k omezení investic do digitálních aktiv, klesala také cena nejznámější kryptoměny. Bitcoin znovu sestoupil pod hranici 50 tisíc dolarů (zhruba 1,1 milionu Kč) a v poklesu pokračoval i později. Krátce před pátečním polednem se prodával za zhruba 48 240 dolarů. To znamená, že za posledních 24 hodin ztrácel více než deset procent.

Další změny na daních

Nejedná se o první významnou změnu, kterou chce čerstvý prezident Spojených států na daňovém poli udělat. Biden už na začátku letošního dubna představil pro USA nový plán infrastruktury v hodnotě 2,25 bilionu dolarů. Tento návrh zákona zahrnuje peníze na hromadnou dopravu, na rozvoj a přestavbu ekologického bydlení, na infrastrukturu pro dobíjení elektrických vozidel a, což je možná nejzásadnější, navrhuje navýšit sazbu daně z příjmů právnických osob z 21 % na 28 %.

Republikáni jsou ale k návrhu velmi skeptičtí. Trvají na zachování snížení daní z roku 2017, které provedl bývalý prezident Donald Trump, a tvrdí, že současný rámec kapitálových výnosů podporuje úspory a podporuje budoucí ekonomický růst.

„Chystá se omezit investice a způsobit nezaměstnanost,“ uvedl Chuck Grassley, republikán ve finančním výboru Senátu a jeho bývalý předseda.

Kromě zvýšení daně z příjmů právnických osob, které má pomoci zaplatit za jeho plán infrastruktury, se do budoucna očekává i daň z majetku.

Biden ale v jednom ze svých projevů zopakoval, že „nikomu“ vydělávajícímu méně než 400 000 dolarů v důsledku jeho návrhů vyšší daňové účty hrozit nebudou.

Na jeho nápad reagovaly kromě firem také Americká obchodní komora, Business Roundtable a další obchodní lobby, které se proti zvýšení daní zásadně postavily.

Reklama

Doporučované