Hlavní obsah

Muzeum paměti XX. století dostane od Prahy dotaci 13,5 milionu Kč

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzeum paměti XX. století dostane od hlavního města individuální dotaci ve výši 13,5 milionu korun. Peníze budou sloužit na zajištění chodu muzea. Přidělení dotace dnes schválili pražští zastupitelé.

Článek

Založení muzea schválili pražští zastupitelé předloni v září. Formálně vzniklo k 17. listopadu 2019 ke 30. výročí sametové revoluce, loni pak začalo pořádat první akce a výstavy.

„Rozhodli jsme se podporovat poznávání historie za pomoci této instituce, která bude připomínat historii minulého století a oběti a odpůrce totalitních režimů. Rozhodli jsme se tak splatit dluh, který má celá Česká republika,“ řekla radní Hana Kordová Marvanová (STAN).

Výše zmíněná dotace pokryje nezbytné prostředky na provoz muzea. Na činnost muzea byla vyčleněna částka již v rozpočtu. „Žádost se snažila o úspory tak, aby byly prostředky vynaloženy jen jako nezbytné, aby provoz muzea byl zajištěn. Chtěla bych podotknout, že na činnost muzea už ve schváleném rozpočtu v prosinci byla určena částka 13,5 milionu, čili tato částka pro muzeum je námi schválena již v prosinci,“ řekla Marvanová.

Zastupitel a předseda magistrátního výboru pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) řekl, že magistrát musí začít řešit problém financování zapsaných úřadů. Marvanová řekla, že se tím vedení města začne zabývat. Radní Hana Třeštíková (Praha Sobě) pak řekla, že o dotaci ve výši 3,5 milionu bude žádat zapsaný ústav Kreativní Praha. Přidělení této dotace budou zastupitelé řešit na únorovém zasedání.

Jako dočasné sídlo muzea vedení města zvolilo dosud nevyužitý barokní Dům pážat na Hradčanech. V budoucnu by se instituce mohla přesunout na strahovský stadion. Muzeum nyní hledá nového ředitele, zájemci se mohou do konkurzu hlásit do 10. února. Bývalý ředitel Jiří Šesták skončil ve funkci začátkem loňského prosince po sporech se správní radou instituce.

Reklama

Související témata:

Doporučované