Hlavní obsah

Muzeum Těšínska má rekonstruovanou budovu za 113 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzeum Těšínska v Českém Těšíně na Karvinsku se po 20 letech vrací do historické budovy na Hlavní třídě. Dvouletá přestavba vyšla na 113 milionů korun a už v sobotu muzeum přivítá první návštěvníky.

Článek

Připravena pro ně bude interaktivní stálá expozice nazvaná Příběh Těšínského Slezska. Novinářům to dnes sdělila mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Přestavba byla plánována už na rok 1999, ale rekonstrukci až do roku 2018 podle mluvčí přerušily majetkoprávní spory. „Stálá muzejní expozice představuje ve čtyřech podlažích na několika stovkách metrů čtverečních vývoj Těšínského Slezska od prehistorie až po nedávnou minulost. Nabízí pohled do života místních lidí v minulosti, na počátky dolování uhlí i na překotný rozvoj průmyslu, který na přelomu 19. až 20. století k nepoznání změnil tuto dříve poklidnou podhorskou krajinu. Na své si tedy přijdou i zájemci o poznání přírody,“ uvedl náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Mezi nejzajímavější a nejvzácnější vystavené exponáty patří originál takzvané těrlické madony. „Tento výjimečný gotický obraz z přelomu 15. a 16. století byl objeven pouhou náhodou. Skrýval se totiž pod několika vrstvami jiných maleb, což se odhalilo při restaurování původního barokního díla z kostela svatého Vavřince v Těrlicku-Kostelci,“ doplnil Curylo.

Obraz vlastní ostravsko-opavské biskupství, které ho muzeu zapůjčilo. Gotická těrlická madona tak bude součástí stálé expozice. Obraz je uložen ve speciální bezprašné vitríně se studeným světlem. Bude mít stále klimatické podmínky a rovněž bude díky bezpečnostním kamerám pod dohledem policie. Expozice představí také mnohé dosud nevystavené sbírkové předměty.

Kromě stálé expozice je ale součástí muzea také knihovna, přednáškový sál, studovna nebo ateliér, kde se mohou konat nejrůznější akce. Muzeum chce pokračovat také v dlouhodobé spolupráci se školami. „Školy budou mít u nás k dispozici velké prostory vhodné pro netradiční výuku nebo i konání různých workshopů,“ uvedl ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka. Během léta bude v budově zpřístupněná i nová výstavní síň pro dočasné výstavy, první se bude věnovat stému výročí zrodu města. Součástí rekonstrukce byla i úprava venkovních prostor. Na muzejním dvoře je malý amfiteátr a lapidárium s kamennými artefakty.

Reklama

Doporučované