Hlavní obsah

Muzeum v Pelhřimově chystá výstavu O krávě

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Zájem návštěvníků o Muzeum Vysočiny Pelhřimov, které se znovu otevřelo 12. května, zatím není. Změnit by to mohla nová výstava O krávě, jejíž otevření je naplánované na 22. května.

Článek

„Přibližuje tradici chovu skotu na Vysočině a do její přípravy zapojilo muzeum prostřednictvím sociálních sítí i veřejnost. Přístupná bude do konce letních prázdnin. Vystřídají ji obrazy výtvarníka, skladatele a vysokoškolského pedagoga Vladimíra Franze,“ řekl ředitel muzea Ondřej Hájek.

„Pevně věříme, že si k nám na výstavu lidé najdou cestu, zároveň víme, že ještě chvíli útlum bude. V květnu a červnu tvoří obvykle návštěvy především školy. Ty samozřejmě nejsou a nebudou, alespoň to předpokládám,“ řekl Hájek. Příjmy ze vstupného u muzea obvykle pokrývají asi desetinu nákladů. Výpadek zapříčiněný uzavřením muzea v souvislosti s koronavirem podle ředitele nemusí být zásadní, návštěvnost se začne zvyšovat v létě, pokud bude víc lidí trávit dovolenou v tuzemsku.

Výstavu připravila etnografka Markéta Skořepová. „Zcela logicky dospěla k tomu, že na Vysočině jsou z hlediska zemědělství dvě zásadní témata, a to jsou krávy a brambory,“ řekl Hájek.

Muzeum oslovilo lidi, aby posílali fotografie a vzpomínky vztahující se k chovu dobytka. Odezva byla podle Hájka velká. Podařilo se shromáždit materiál z druhé poloviny 20. století i předválečné. „Mimo jiné jsme získali snímek z dražby skotu, kterou provedli nějací tři muži z místního JZD, jeli pro ten dobytek a když ho tak slavně vydražili, tak se s ním vyfotili. Je vidět že to, co známe ze zahraniční - nějaká dražba plemenných býků - bylo i v době socialismu, o to je to zajímavější,“ řekl Hájek.

Muzeum spravuje i hrad Kámen. Jeho zahrady jsou otevřené od 11. května, dovnitř budou moci lidé od 25. května. „Nicméně stále ještě nevíme úplně přesně, jak si vláda představuje hygienická opatření, co se týče průvodcovských služeb,“ řekl Hájek.

Pro muzea platí dvoumetrový rozestup mezi lidmi a zároveň alespoň deset čtverečních metrů na osobu. „Tam, kde se provádí, to začíná být poměrně problém,“ dodal.

Reklama

Doporučované