Hlavní obsah

Mužská zpověď. Harry vydá vlastní memoáry, vyjdou koncem příštího roku

Foto: Profimedia.cz

Britský princ Harry během natáčení dokumentárního seriálu na Apple TV+.

Reklama

Vnuk britské královny Alžběty II. oznámil, že se ve spolupráci s vydavatelstvím Penguin Random House chystá vydat vlastní knihu, jež by popisovala „vzestupy a pády, chyby a poučení“, které během života zažil.

Článek

Nová kniha prince Harryho by měla pojednávat o jeho výchově a odhalit nová tajemství jeho osobního života. Podle vlastních slov prince je psána z pohledu „muže, kterým se Harry stal“, ne z pohledu člověka, který se narodil do královské rodiny.

„Za ta léta jsem nosil mnoho klobouků, a to jak doslovně, tak obrazně, a doufám, že při vyprávění mého příběhu - o vzestupech a pádech, chybách a poučeních - ukážu, že bez ohledu na to, odkud pocházíme, máme společného mnohem víc, než si myslíme,“ cituje Harryho slova stanice BBC.

Ve svém dnešním prohlášení vévoda uvedl, že je nadšený, že se může podělit o věci, které se během svého života naučil, a slíbil, že jeho monografie bude „přesným a zcela pravdivým popisem“ jeho života. O nadšení dnes hovořil také generální ředitel nakladatelství Penguin Random House Markus Dohle, když uvedl, že je velmi rád, že může přidat Harryho na svůj seznam autorů. „Princ Harry využil své mimořádné životní zkušenosti jako princ, voják a ten, kdo mluví o sociálních problémech, čímž se prosadil jako světový lídr uznávaný pro odvahu a otevřenost. Jsme rádi, že můžeme zveřejnit jeho poctivý a dojímavý příběh,“ uvedl Dohle.

Nakladatelství, s nímž princ Harry uzavřel dohodu, popsalo budoucí monografii jako „úplný popis zážitků, dobrodružství, ztrát a životních lekcí, které Harryho pomohly utvářet“.

„Pojedná o svém životě před zraky veřejnosti. Od dětství až do současnosti včetně jeho oddanosti veřejné službě, vojenské povinnosti, která jej dvakrát přivedla do prvních linií v Afghánistánu, a radosti, kterou našel jako manžel a otec,“ stojí ve vyjádření nakladatele. „Princ Harry nabídne upřímný a podmanivý osobní portrét, takový, který ukáže čtenářům, že za vším, co si myslí, že znají, leží inspirativní, odvážný a povznášející lidský příběh.“ Podle amerických médií by kniha měla vyjít koncem příštího roku a veškerý honorář Harry plánuje darovat na charitu.

Začátkem loňského roku princ Harry a jeho manželka Meghan oznámili, že se vzdají svých oficiálních povinností v rámci britské královské rodiny. Opustili i Británii a po zastávce v Kanadě se přestěhovali do Kalifornie, kde žijí se svými dvěma dětmi. Letos v březnu manželský pár poskytl hvězdné moderátorce Oprah Winfreyové kontroverzní rozhovor, který vzbudil mediální bouři. Meghan v něm obvinila rodinu svého muže z rasistických úvah a uvedla, že kvůli tlaku nejbližšího okolí i médií pomýšlela na sebevraždu. Princ Harry zase hovořil o tom, že se coby vysoce postavený člen královské rodiny cítil uvězněný.

V květnu letošního roku v dokumentární sérii The Me You Can't See mluvil také o problémech duševního zdraví a o tom, jak se je snažil zakrývat alkoholem a drogami. „Byl jsem ochotný pít i brát drogy. Byl jsem ochotný zkoušet a užívat cokoliv, po čem jsem se cítil aspoň trochu líp,“ sdělil tehdy Harry a uvedl, že tímto způsobem jen maskoval to, co opravdu prožíval.

Reklama

Doporučované