Hlavní obsah

Mužům vstup zakázán. Ve Švédsku bude kvůli častým sexuálním útokům festival jen pro ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ve Švédsku budou mít ženy svůj festival, na který nevstoupí žádný muž. Reagují na časté sexuální útoky. Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Kvůli sérii znásilnění a sexuálních útoků na švédských hudebních festivalech se ženy rozhodly, že si uspořádají svůj vlastní festival, kam nebude smět vstoupit žádný muž. Finance na festival darovali lidé v crowdfundingovém projektu.

Článek

Na Statement festival ve Švédsku se nepodívá žádný muž. Hudební festival je naplánován na příští léto a přijít budou moci pouze ženy. Ženský festival vyšel z iniciativy švédské komičky Emmy Knyckareové. Ta na něj vybrala peníze prostřednictvím crowdfundingové kampaně, ve které přes 3000 lidí přispělo v přepočtu na české koruny 1,3 miliony.

Ženský festival reaguje na sérii znásilnění a sexuálních útoků na švédských hudebních festivalech. Například na letošním ročníku největšího švédského hudebního festivalu Bravalla se oběťmi znásilnění staly čtyři ženy a dalších 23 nahlásilo sexuální napadení. Organizátoři kvůli útokům zrušili příští ročník.

Nápad udělat festival jen pro ženy Knyckareová zveřejnila na svém Twitteru hned poté, co se na veřejnost dostaly zprávy o sexuálních útocích. Díky velké podpoře dobrovolných dárců se jí i podařilo vybrat dostatečnou částku, a tak může snadněji zaplatit náklady.

Reklama

Související témata:

Doporučované