Hlavní obsah

Myslete na budoucnost svých dětí. Teď získáte 1000 korun, později mnohem víc

Foto: Shutterstock.com

Myslete na budoucnost svých dětí, získáte za to 1000 korun

Reklama

Češi podceňují, že by se měli na stáří zajistit. Začínat se spořením je přitom lepší už takříkajíc od kolébky.

Článek

Důchod se zdá být v nedohlednu, pak se ale ani nenadějeme a je tady, i když si to mnohdy příliš nepřipouštíme. Lepší než dělat, že máme patent na věčné mládí, je přiznat si realitu a přemýšlet nad důchodem včas – a nejlépe v tomto směru pečovat i o děti. To se ale v Česku zatím spíš neděje. Přestože Češi nevěří, že je stát v důchodu zabezpečí, a spoří si (spoření na penzi má dnes sjednané každý druhý Čech nad 18 let), ti mladší se o sebe budou muset postarat nejspíš sami. Rodiče či prarodiče jim totiž spoří jen ve 4 procentech případů.

Mnoho výhod

Je to zarážející, protože doplňkové penzijní spoření pro děti má řadu výhod. Jednak můžete výši příspěvku kdykoliv zdarma změnit. Na jednu smlouvu může přispívat více osob, vedle rodičů se tak mohou zapojit třeba i prarodiče nebo strýcové a tety. A státní příspěvek může dělat až 2 760 korun ročně. Navíc jde o jeden z nejlevnějších investičních produktů na trhu, který vám umožňuje průběžně měnit strategii spoření.

„Možnost spořit na penzi dětem již od narození je tu poměrně krátce a jen málo se o ní ví, není tedy divu, že o ni zatím není příliš zájem. Je to ale chyba, protože spolu se vzděláním je to určitě jeden z největších vkladů, které můžeme našim potomkům do života dát,“ říká Lubomír Koňák, ředitel obchodu z KB Penzijní společnosti. Ta právě nyní nabízí odměnu 1 000 korun za každou novou smlouvu na doplňkové penzijní spoření, které rodiče nebo prarodiče dětem do konce letošního roku sjednají s minimálním měsíčním příspěvkem 500 korun.

Foto: Shutterstock.com

Děti vám budou za vaši prozíravost vděčné

Mnoho užitku v budoucnu

Může to usnadnit jak vaše rozhodování, tak výsledný efekt spoření. Čím dříve totiž se spořením začnete, tím více užitku může v budoucnu přinést. Podle statistik rodiče či prarodiče přispívají dětem v průměru zhruba 500 korun měsíčně, které odpovídají státnímu příspěvku dalších 130 korun. „Může se zdát, že tato částka je natolik nízká, že nebude mít žádný efekt. V tomto případě ale neexistuje příliš malá částka,“ vysvětluje Lubomír Koňák. „Pokud by rodiče dítěti ukládali 1 000 korun měsíčně již od narození, v 18 letech bude mít naspořeno téměř půl milionu korun, z toho necelých 50 000 korun bude činit státní příspěvek. Jednu třetinu vlastních prostředků si přitom může vybrat a použít ji třeba jako základ na bydlení nebo studium.“

V případě, že budou děti či vnoučata se spořením pokračovat, v době odchodu do důchodu pak podle dnešních odhadů mohou mít až kolem 6 milionů korun. Zachování životní úrovně i v penzi díky tomu bude o poznání jednodušší.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované