Hlavní obsah

Na 50 stanicích padla meta pro letní den, v Plzni bylo 28 stupňů

Foto: Lioneska, Shutterstock.com

Česko zažilo letní květnový den.

Reklama

Zatímco ještě v sobotu byly na několika místech rekordně nízké teploty, které nad ránem klesaly hluboko pod nulu, v neděli se na většině území přes den oteplilo na 19 až 23 stupňů Celsia, v západní polovině Čech ještě výrazněji.

Článek

Na více než 50 stanicích v Česku vystoupala v neděli teplota alespoň na 25 stupňů Celsia, což je hranice pro letní den. Teplé počasí bylo zejména v západní části země, jižních Čechách a okolí Prahy.

„Nejvíce naměřili v Plzni-Bolevci, a to 28 stupňů. Teplotní rekordy padaly jen výjimečně,“ sdělil Martin Tomáš z Českého hydrometeorologického ústavu. Více než 27 stupňů bylo například v Husinci, Dobřichovicích, Dobřanech nebo na stanici Praha-Komořany.

Pro Česko to ale první letošní letní den nebyl. Ten nastal již 31. března, kdy bylo alespoň 25 stupňů na stanicích Praha-Karlov, Neumětely a Dobřichovice.

V pondělí teploty na některých místech Česka vystoupají nad 30 stupňů Celsia, což je hranice tropického dne. Tepleji má být v Čechách, na Moravě mají být maxima okolo 28 stupňů. Tropické teploty mohou být i v úterý.

Ve středu se ale ochladí, někde budou nejvyšší teploty pouze okolo 13 stupňů.

Reklama

Související témata:

Doporučované