Hlavní obsah

Na akcie Boeingu dopadá pokračování krize, na Philip Morris možné zvýšení daní

Rozhovor s analytikem J&T Banky Pavlem Ryskou.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza potřetí za sebou uzavřela bez větší změny. Index PX v pondělí odepsal 0,15 procenta na 1084,46 bodu.

Článek

Víc než o procento klesly akcie Erste Bank, dál ztrácely cenné papíry tabákové firmy Philip Morris. Vzhůru šly naopak akcie energetické společnosti ČEZ. „Podobně jako v závěru uplynulého týdne, pohybovala se pražská burza i dnes bez výraznějších změn,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek.

„Pražská burza se nevyhnula menším ztrátám, přestože ji podporovaly rostoucí ČEZ, Komerční banka či Moneta. Na druhé straně se projevil jako závaží výraznější pokles Erste,“ doplnil analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Z bankovních emisí Erste Bank ubrala 1,15 procenta na 874,40 koruny, podle Dudka následovala slábnoucí západoevropský bankovní sektor. Naopak dnes nejvíce obchodovaná Komerční banka si polepšila o 0,11 procenta na 940 korun a Moneta Money Bank stoupla o 0,19 procenta na 80,05 koruny.

Cenné papíry pojišťovny VIG zlevnily o čtvrt procenta na 609,50 koruny. „Philip Morris pak dále reagoval na páteční zprávu o možném navýšení daně na tabákové výrobky a odepsal dalších 0,78 procenta na 15 200 korun,“ poukázal Dudek.

Opačným směrem na burzovní index působily akcie ČEZu a mediální firmy CME. Energetické společnosti vzrostly o 0,46 procenta na 542,50 koruny. Cenné papíry CME si polepšily o 0,54 procenta na 92,50 koruny.

Na americkém trhu čelí dalším tlakům Boeing, u kterého se projevují zprávy z konce minulého týdne o zpomalení výroby a delším uzemnění letadel American Airlines. Zároveň se v pondělí objevila informace, že čínská společnost China Aircraft Leasing Group Holdings pozastavila svou zakázku na sto letadel Boeing 737 MAX, dokud nedostane záruky ohledně jejich bezpečnosti. Akcie Boeingu proto na začátku obchodování ztrácely okolo pěti procent.

„Investoři se začínají obávat, že celý problém bude komplikovanější a bude se táhnout přibližně tři čtvrtě roku. Proto titul ztrácí,“ vysvětluje analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Celý rozhovor s Pavlem Ryskou si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované