Hlavní obsah

Na bílých útesech v Doveru našli vědci vesmírný prach, může přiblížit vznik sluneční soustavy

Bílé útesy u Doveru jsou podle britských vědců pokryté prachem z vesmíru.Video: Klára Galová

 

Reklama

Skály jinak bohaté na fosilie živočichů podle nového objevu obsahují také částice vesmírného prachu.

Článek

Vědci z Královské univerzity v Londýně našli na skalách na pobřeží Doveru zkamenělý vesmírný prach. Jde o rozdrcené zbytky ze srážek asteroidů a komet. Svůj objev zveřejnili v magazínu Earth and Planetary Science Letters.

„Ikonické bílé doverské útesy jsou důležitým zdrojem zkamenělin živočichů. Ty nám pomáhají určit změny a zvraty, kterými prošla planeta před mnoha miliony let. Je hodně vzrušující, že jsme zjistili, že zkamenělý vesmírný prach je pohřben hned vedle těchto tvorů. Může nám to poskytnout informace o tom, co se dělo v rané sluneční soustavě," uvedl hlavní autor studie Martin Suttle.

V jiné studii stejného týmu vědci našli způsob, jak zjistit, jestli je kosmický prach bohatý na jíl. Ten může vznikat pouze tehdy, pokud je na tělese přítomna voda. Pokud tedy vesmírný prach obsahuje jíl, může to znamenat, že existují asteroidy bohaté na vodu. Právě ty by chtěli vědci nalézt. Doufají, že tyto asteroidy v budoucnu na dalších cestách poskytnou zastávky průzkumníkům vesmíru.

Ročně spadne na zem 20 až 30 tisíc tun kosmického prachu, kvůli velikosti je ale obtížné ho odhalit. V tomto případě byl však vesmírný prach nalezen na křídových skalách díky jejich specifické struktuře.

Reklama

Doporučované