Hlavní obsah

Na Brněnské přehradě začíná lodní sezona, vrátí se i někdejší Dallas

Foto: TIC Brno

Lodníci budou mít ochranné pomůcky, na lodích bude pro cestující k dispozici dezinfekce. Při pobytu na kryté dolní palubě je nutné mít roušku.

Reklama

Po koronavirovém odkladu odstartuje 74. plavební sezona. Lodě na Brněnskou přehradu vyplují poprvé v sobotu. Posádka bude vybavena ochrannými prostředky a cestujícím bude k dispozici dezinfekce.

Článek

Novinkou letošní sezony je bezbariérová zastávka Sokolské koupaliště, která nahradí původní zastávky Osada a Sokolské koupaliště, a také možnost platby za jízdné na lodi kartou. V průběhu sezony podnik představí opravenou loď Dallas z roku 1955, o jejímž novém názvu může veřejnost hlasovat až do nedělní půlnoci.

Letošní plavební sezona sice začíná oproti původnímu plánu o šest týdnů později, pokud to ale počasí a situace dovolí, zachová Dopravní podnik města Brna provoz déle než jen do poloviny října.

Foto: město Brno

Kudy a jak lodí v Brně.

„Plavební sezonu zahajujeme později, proto pokud to počasí a situace dovolí, rádi bychom tento skluz veřejnosti vynahradili a zachovali provoz i déle než jen do poloviny října,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

I do provozu lodí zasáhnou hygienická opatření. „Lodníci budou mít ochranné pomůcky, na lodích bude pro cestující k dispozici dezinfekce. Při pobytu na kryté dolní palubě je nutné mít roušku, na horní palubě při dodržení dvoumetrového odstupu tato povinnost neplatí,“ vysvětlil generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Po Brněnské přehradě bude během sezony plout sedm lodí, šest dvoupalubových a jedna jednopalubová. V posledních letech jsou rekreační plavby velmi oblíbené, v loňském roce lodě převezly 245 000 cestujících. Přehrada díky čisté vodě minimálně po většinu letní sezony a zlepšujícímu se rekreačnímu zázemí láká stále víc lidí.

Opravená loď Dallas

Foto: město Brno

Skica obnovované lodi.

V průběhu léta se zdejší vozový park rozroste o opravenou loď Dallas, kterou v roce 1955 sestavili zaměstnanci dopravního podniku. Po převozu lodi do Brna na začátku června ji čekají dokončovací práce – instalace baterie, kormidelny a zábradlí na sluneční palubě. Po jejím celkovém oživení a absolvování plavebních zkoušek pak bude moci vyplout s prvními cestujícími. Aktuálně mohou lidé stále ZDE hlasovat o jejím novém pojmenování. Hlasování v anketě končí v neděli 31. května.

Reklama

Doporučované