Hlavní obsah

Na Brněnsku vznikne první společné bydlení pro dospělé autisty Nový domov

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Mokré-Horákově na Brněnsku vznikne společné bydlení pro dospělé autisty s názvem Nový domov, první svého druhu na jižní Moravě. Dům pro ně vybral a rekonstruuje spolek Tady to mám rád.

Článek

Šest lidí s handicapem se díky tomu osamostatní od svých rodin, které se o ně často už nezvládají starat, ale zároveň zůstanou v nepřetržité péči odborníků.

„Lidé, kteří získali diagnózu počátkem 90. let, jsou dnes na prahu třicítky. Mnozí dosud žijí u své rodiny. Celoroční pobytové služby pro ně nejsou. Název Nový domov znamená, že dospělí autisté se postupně naučí žít jinde a získají tam ono nové doma,“ uvedla manažerka projektu Nový domov Jana Hubová. Zároveň zůstanou v kontaktu s rodinami, které bydlí nedaleko, a s komunitou.

Konkrétní lidé s poruchou autistického spektra byli vybráni podle toho, zda spolu budou schopní vycházet. V Novém domově postupně ovládnou sociální návyky a v mezích svého postižení budou žít běžným životem. „Mohou pomáhat hrabat listí, zalévat, něco přinést nebo odnést. Je to smysluplná činnost, zapojí se a zvyknou si,“ řekl Hubová. Dodala, že už dnes je v rámci krátkodobých tréninků v obci dobře přijímají.

Autoři projektu Nový domov se inspirovali ve Španělsku a stále s tamějšími odborníky spolupracují, ale i v Irsku a dalších zemích, kde podobná zařízení fungují už dlouho. „Hodně se říká, že pro autisty je skvělé zůstat doma. Což je samozřejmě pravda. Ale už málo se vidí, že rodiče stárnou a nezvládají péči. Nejsme nesmrtelní a jednou zemřeme. A je třeba předem řešit, co bude s autisty, kteří přišli o své blízké a v původním domě sami zůstat nemohou,“ přiblížila motivaci vzniku domova Hubová. Projekt by podle ní mohl pomoci odstartovat vznik dalších komunitních bydlení pro autisty.

Nákup domu a rekonstrukce stojí přes 26,5 milionu korun. Spolek požádal o dotace z Evropské unie. „Ty bývají proplaceny až zpětně, ale projekt potřebuje prvotní finance na stavební práce. Tyto prostředky poskytne Brno v podobě vratné finanční výpomoci ve výši 780.000 korun,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Magistrát už dříve přispěl dvěma miliony, stejně tak Jihomoravský kraj. Přes tři miliony pochází z darů a půjček obcí na Šlapanicku. Postupně přispívají i další dárci.

Rekonstrukce budovy by měla být hotová v lednu 2023, kdy se autisté zároveň nastěhují.

Reklama

Související témata:

Doporučované