Hlavní obsah

Na Broumovsku je nejméně pět vlků, potvrdily to nové snímky

Nové snímky potvrdily nejméně pět vlků na Broumovsku.Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Nové záznamy vlků z fotopastí na Broumovsku potvrdily, že se tyto šelmy u hranic s Polskem v severní části Královéhradeckého kraje úspěšně rozmnožují už druhou sezonu. Fotopasti ekologického Hnutí Duha zachytily v říjnu na několika místech letošní vlčata, nejvíce tři jedince.

Článek

„Na Broumovsku se tak pohybuje minimálně pět vlků. Je ale těžké určit, kolik je jich přesně. Na videozáběrech jsou současně nejvíce tři jedinci. Dvě loňská mláďata se již mohla od smečky oddělit,“ uvedl Miroslav Kutal z Hnutí Duha. Podle stopaře vlků na Broumovsku a spolupracovníka Hnutí Duha Jana Korandy bude přesnější číslo k dispozici v zimě. „S nástupem zimy během monitoringu vlčích hlídek v terénu bude možné jejich počet přesněji odhadnout,“ poznamenal.

První novodobé trvalé výskyty vlků jsou na Broumovsku potvrzené od roku 2015. Poprvé tu vlky zachytila fotopast loni v létě. „I když jsme letošní rozmnožování vlků v oblasti očekávali a donesly se nám nepodložené informace o pozorování vlčat, průkazný záznam o jejich přítomnosti jsme dlouho neměli. Podařilo se to až teď na podzim. O aktuálním zjištění informujeme i místní chovatele ovcí a koz,“ řekl Petr Kafka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a Správy CHKO Broumovsko.

Do letošního října se na Broumovsku spolehlivě vědělo o čtyřech vlcích, dva totiž přivedli na svět dvě vlčata a ta zachytila fotopast v loňském roce. Důkazy o vlcích na Broumovsku jsou i z takzvaných pobytových stop, které zaznamenávají vlčí hlídky Hnutí Duha. Stopaři vlků hledají v krajině trus, srst, ulovená zvířata a v zimě stopy ve sněhu. Když narazí na stopy, přes navigaci je zaznamenají do mapy, změří, vyfotí, případně seberou vzorky pro zjištění DNA.

Vlčí teritorium na Broumovsku v řídce osídlené pohraniční oblasti připomíná na mapě podkovu. Za poslední dva roky vlci v oblasti zadávili desítky ovcí, koz a ulovili několik kusů divoké zvěře. „Loni bylo na Broumovsku nahlášeno 89 zraněných a usmrcených ovcí, šest koz a osm telat. Zpětně jsme dostali informace také o dalších 48 ovcích, které se nepodařilo dohledat. Nelze tedy potvrdit, zda je skutečně zabili vlci. Letos bylo zatím hlášeno 92 ovcí, tři telata a jalovice,“ uvedl Kafka. Podle něj ale meziročně škody nestoupají. „Až na výjimky se škody u stejných chovatelů neopakují,“ řekl Kafka.

Lepšímu zabezpečení stád před velkými šelmami má pomoci nová dotační výzva z Operačního programu Životní prostředí. Chovatelé mohou žádosti podávat od začátku prosince a je pro ně vyčleněno 40 milionů korun.

Broumovští vlci pocházejí z Lužice z polsko-německého pomezí. Smečka se tady usadila předloni po více než 250 letech. Lužičtí vlci oproti karpatským, kteří se drží spíše v horách, dávají přednost mírně zvlněné krajině.

Reklama

Související témata:

Doporučované