Hlavní obsah

Na burzu jde výrobce luxusních elektroaut. Šéfuje mu exkonstruktér Tesly

Foto: Lucid Motors

Luxusní sedan Lucid Air.

Reklama

Lucid Motors, americký výrobce luxusních elektroaut, vstupuje na burzu po sloučení se specializovanou akviziční společností. Firmě šéfuje bývalý hlavní inženýr Tesly. Musk na nového konkurenta před časem reagoval snížením cen.

Článek

Výrobce luxusních elektrických vozidel Lucid Motors vstupuje na burzu, uvedla agentura Reuters. Činí tak po splynutí s akviziční společností Churchill Capital IV, která ho ohodnotila na 24 miliard dolarů. Jde tak o největší akvizici tohoto druhu.

Po dohodě s akviziční firmou získá Lucid Motors 4,4 miliardy dolarů. Peníze využije na zahájení výroby a dodávek svého prvního elektroauta, sedanu Lucid Air, což plánuje až na druhou polovinu letošního roku.

Sedan se základní cenou 77 400 dolarů je první svého druhu s dojezdem 500 mil (805 kilometrů). Na odhalení jeho ceny reagoval v loňském říjnu šéf konkurenční Tesly Elon Musk zlevněním svého sedanu Model S na 69 420 dolarů. „Výzva přijata!“ uvedl tehdy na Twitteru.

Své vozy chce Lucid Motors vyrábět v továrně ve státě Arizona. Do roku 2022 jich plánuje dodat 20 tisíc, do roku 2026 pak až 251 tisíc. Svou nabídku do té doby rozšíří o elektrické SUV.

Automobilka sídlící v Kalifornii nyní čítá zhruba 2 tisíce zaměstnanců. Jejím šéfem je Peter Rawlinson, bývalý hlavní inženýr konkurenční Tesly.

Lucid Motors se tak přidává k výrobcům elektroaut nabízejícím své akcie. Sektor elektrických vozidel v poslední době vzkvétá, především vlivem vzestupu firmy Tesla a zpřísňování emisních norem v Evropě a dalších částech světa.

Už několik automobilek soustředících se na elektrické vozy vstoupilo na burzu skrze takzvané specializované akviziční společnosti (SPAC), jejichž jediným účelem je nákup jiných firem, což jim zajistí automatický vstup na burzu. Někteří z výrobců elektrických vozů, například Fisker, po akvizici firmami SPAC vzkvétají. Ostatní, jako Nikola, se po sloučeních vzdávají krátkodobých zisků.

Reklama

Související témata:

Doporučované