Hlavní obsah

Za měsíc Tesla vydělala víc na bitcoinu než na prodeji aut za celý rok

Investice do bitcoinů se Tesle zatím vyplácí. Ilustrační fotografie.

Reklama

Tesla zahýbala s cenou bitcoinů a nyní na tom vydělává. Její investice ovlivnila růst hodnoty nejznámější kryptoměny. Nakoupené bitcoiny automobilce zatím vynesly více než prodané vozy za celý rok 2020.

Článek

Sázka na bitcoin se Tesle začíná vracet. Za měsíc vydělala díky své investici více než z prodeje aut za celý loňský rok. Za předpokladu, že výrobce elektromobilů drží stejný počet bitcoinů jako na konci ledna, dosáhl díky nim zisku 930 milionů dolarů, uvedl server CNBC. Což je více než 721 milionů dolarů, které vykázal z prodeje vozů za loňský rok.

„Společnost vydělává více prostřednictvím svých bitcoinových investic než na ziscích z prodeje svých elektromobilů za celý rok 2020,“ potvrdil investor Daniel Ives, analytik společnosti Wedbush Securities.

Americká automobilka začátkem února oznámila, že nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů. Nákup se uskutečnil už v lednu. Zatím však není jasné, jestli už Tesla některý z bitcoinů prodala.

„I když je pro Teslu nákup bitcoinů jen menší událost, byla to zjevně dobrá počáteční investice. Trend by mohl mít v příštích 12 až 18 měsících dopad na další veřejné společnosti,“ řekl Ives.

Zakladatel Tesly Elon Musk se k situaci vyjádřil v pátek na svém Twitteru, kde uvedl, že bitcoin je „prostě méně hloupá forma likvidity než hotovost“. Také dodal, že není investor, ale inženýr. Kromě Tesly nevlastní žádné jiné veřejně obchodované akcie.

Nejvýrazněji cena bitcoinu vzrostla právě po oznámení Tesly o jejich nákupu a o možnosti kryptoměnou platit za její automobily. Minulý týden hodnota kryptoměny poprvé překročila hranici 50 000 dolarů.

Na konci týdne už Bitcoin překonal cenu 54 000 dolarů a celková hodnota trhu s touto kryptoměnou dosáhla jednoho bilionu dolarů. O víkendu však měna dále posilovala a v jednu chvíli se dokonce přiblížila hranici 60 000 dolarů. Ve špičce se obchodovala za více než 58 000 dolarů, poté její hodnota klesla.

Po oznámení Tesly začaly kryptoměnu do svých portfolií zahrnovat i další firmy a investiční banky jako JPMorgan a Morgan Stanley.

Reklama

Doporučované