Hlavní obsah

Kybernetik, který dostane od prezidenta medaili: Na ČVUT se budou na dálku testovat stroje pro české firmy

Výzva: Vladimír Mařík.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Čtyři roky připravoval profesor Vladimír Mařík s kolegy nové robotické výzkumné pracoviště při ČVUT. Činnost zahájil nový Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky letos v květnu a v sobotu ocení Maříkovu práci státním vyznamenáním prezident.

Článek

Součástí institutu CIIRC je Národní centrum Průmyslu 4.0. Jde o unikátní testovací středisko, jež má pomoci českým firmám vyrovnat se s takzvanou čtvrtou průmyslovou revolucí. Tedy s nástupem technologií využívajících roboty, jež spolu samostatně komunikují přes internet a využívají možností virtuální reality a umělé inteligence.

„Je to vlastně malá experimentální dílna, kde můžeme sestavit robotickou výrobní linku o šesti, osmi či deseti strojích. A vyzkoušet, zda by mohla plnit úlohy, jaké od ní čeká český podnik, který si sám si nemůže experimentální roboty dovolit,“ popisuje pracoviště kybernetik Mařík.

Podobná centra zvaná „testbedy“ jsou podle něj fenoménem současnosti a jen v Německu jich vzniká dvacet. České pracoviště je unikátní v tom, že je flexibilní. Umí testovat různé typy výrob pro různé uživatele.

„Chceme ho také udělat částečně virtuální. Ne všechny testované stroje je pak nutné mít na místě. Do testovací virtuální sítě můžeme zapojit i roboty umístěné v jiném patře budovy, v jiném městě, a dokonce v jiné zemi,“ vysvětluje profesor Mařík.

Jak takový systém pracuje, co může přinést českému průmyslu a jakou mají roboty budoucnost, poslouchejte v rozhovoru ve videu umístěném nahoře. Profesor Mařík ve Výzvě také komentuje rozpory, jež na ČVUT investice do CIIRC vyvolala. Nebo čerstvou změnu na postu rektora nejstarší české techniky.

Reklama

Doporučované