Hlavní obsah

Na dovolené musela s covidem na JIP, přišel účet ve výši půl milionu korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto

Reklama

I přes dvoudávkové očkování se u Češky v Egyptě projevil covid-19 a skončila v nemocnici. Léčebné výlohy v souvislosti s nemocí ale většina pojišťoven hradí. Díky tomu se ženě dovolená neprodražila.

Článek

Pojišťovny v letošním roce řešily vyšší stovky případů, kdy klienti v zahraničí onemocněli nemocí covid-19 nebo byli umístěni do karantény. Proti loňsku, kdy se ale cestovalo kvůli pandemii mnohem méně, jde o výrazný nárůst. Vyplývá to z ankety mezi největšími pojišťovnami. Samotné onemocnění covid-19 není podle nich tak časté jako umístění do karantény.

Nejčastěji dochází k tomu, že při odletu z destinace kontrolní testy odhalí pozitivitu klienta, který je poté nucen nastoupit do karantény, řekl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Je tedy bez příznaků a nevyžaduje lékařskou péči, nevznikají ani náklady na léčení, ale náklady na ubytování, jídlo a náhradní dopravu do ČR, poznamenal.

„Řadě klientů vyšel pozitivní test, přestože měli dokončenou vakcinaci nebo covid-19 prodělali. U některých byla dokonce nutná hospitalizace na jednotce intenzivní péče, jelikož šlo o závažný průběh nemoci,“ uvedl šéf komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

ERV těžký případ řešila u klientky v Egyptě, která na dovolené onemocněla nemocí covid-19 i přes dvoudávkové očkování. Pro komplikovaný průběh spojený s oboustranným zápalem plic strávila deset dní na JIP. Po měsíci byla po konzultaci s asistenčním lékařem propuštěna z nemocnice. „Následně jsme zajistili novou letenku, transfer na letiště a návrat do vlasti s lékařským doprovodem. Uhradili jsme 496 320 Kč,“ dodal Divoký.

Řada pojišťoven v letní sezoně pojišťuje Čechům léčebné výlohy v souvislosti s nemocí covid-19 i v zemích, které ministerstvo zahraničí označuje jako rizikové nebo vysoce rizikové, tedy v celé Evropě. Pojišťovny pouze nekryjí riziko koronaviru v zemích, kam ministerstvo zahraničí přímo zakáže cestovat.

Ministerstvo nyní důrazně nedoporučuje cestovat do Botswany, Brazílie, Svazijska, Indie, Jihoafrické republiky, Kolumbie, Lesotha, Namibie, Malawi, Mosambiku, Nepálu, Paraguaye, Peru, Ruska, Tanzanie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Tuniska, Zambie a Zimbabwe.

Reklama

Doporučované