Hlavní obsah

Na ekologičtější bydlení můžete dosáhnout i vy

Foto: Hello bank!

Na ekologičtější bydlení můžete dosáhnout i vy

Reklama

Ideální by bylo šetřit přírodu i peníze. Bohužel v oblasti bydlení to nemusí jít tak snadno. S jeho ekologičtějším řešením jsou totiž spojené další náklady a otázkou je, kde na rekonstrukci nebo nové technologie získat finance.

Článek

V současné době je cesta k ekologičtějšímu a více úspornému bydlení podstatně snazší. Velkou finanční pomoc představují státní dotační programy Dešťovka II a Nová zelená úsporám. Na co konkrétně lze tuto podporu, se kterou se vám může až 50 % z celkové investice vrátit, využít?

Dešťovka II

Tento program se již podle svého názvu zaměřuje na lepší zachytávání a využívání toho, co nám doslova padá z nebe. Není totiž nic lepšího než srážkovou vodou zalévat zahradu, ale třeba i mýt auto, prát či splachovat. K tomu je potřeba si pořídit vyhovující zadržovací systém – velkoobjemovou nádrž umístěnou většinou pod zemí. A to pro zalévání stačí. Nadstavbou jsou potom filtrační systémy pro využití dešťovky v domácnosti a při vyšší investici můžete díky tomuto programu i přečišťovat některé domácí odpadní vody a znovu je využívat. Kromě nejjednoduššího řešení velkoobjemové nádrže pro zálivku dešťovou vodou, které program Dešťovka II podporuje pouze u stávajících staveb, lze dotaci čerpat pro nové i starší bydlení.

Foto: Hello bank

Využijte srážkovou vodu do poslední kapky

Nová zelená úsporám

To je další program Ministerstva životního prostředí administrovaný Státním fondem životního prostředí. Nová zelená úsporám je zaměřená na vše, co souvisí s úsporami energie a alternativními zdroji její výroby. Je to příspěvek na zateplování, výměnu oken či dveří, renovaci bytových i rodinných domů, pořízení solárních systémů nebo řešení zelených střech a rekuperace. Příspěvek lze použít i na výměnu starých výrobníků tepla za kotle na biomasu nebo tepelná čerpadla či pro využití tepla z odpadní vody.

Foto: Hello bank

Zažádejte o pomoc a bydlete podle svých představ

Jak na to

Peníze ze státních dotačních programů nicméně nedostanete dopředu, abyste se mohli do úprav pustit. Finance vám stát vyplatí až po dokončení projektu a doložení jeho realizace. A to může být pro mnohé překážkou. Řešení ale přesto na trhu existuje. Je jím Hello EKO půjčka, kterou nedávno představila Hello bank! Tato banka z finanční skupiny BNP Paribas se opřela do řešení pro udržitelný rozvoj a Hello EKO půjčka je první vlaštovkou. Díky zvýhodněnému úroku od 3,9 % ročně vám pomůže pustiti se do realizace. Vedení úvěru je zdarma a můžete si ho sjednat až do výše 1 milionu korun.

Poradenství jako další plus

Kromě samotné půjčky vám Hello bank! navíc ochotně a zdarma pomůže i s procesem žádosti o dotaci. Budete tak mít méně starostí s papírováním a také větší jistotu, že vše je na dobré cestě a váš nárok na podporu nezkazí chyba ve formalitách. A byla by to škoda, protože po dokončení projektu vám stát vrátí až polovinu celkových investovaných prostředků. Ty pak už můžete použít podle svého gusta, na splacení půjčky nebo jiné plány.

Více o Hello EKO půjčce zjistíte zde.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované