Hlavní obsah

Na Euru soupeřil s Ronaldem. Nyní Schick prohání Lewandowského s Haalandem

Foto: Profimedia.cz

Český kanonýr Patrik Schick (vpravo) a jeho tradiční gólová oslava v dresu Bayeru Leverkusen.

Reklama

V posledních 21 zápasech nastřílel Patrik Schick 15 branek. Patří sem jeho ikonické trefy z turnaje Euro, ale i úctyhodná produktivní šňůra v barvách Bayeru Leverkusen. Schickova cesta mezi evropskou smetánku byla ovšem trnitá.

Článek

Co by za to leckterý fotbalista na planetě dal, aby si o svém gólu přečetl takový chvalozpěv z úst legendy! Takhle Alan Shearer, nejlepší střelec historie Premier League, ocenil Schickův životní gól z Eura:

„Ty nejlepší momenty ve fotbale přinášejí herní situace, které svou dynamikou, pohybem nebo technickým provedením jsou tak perfektní, že popírají veškerou logiku. Schickův gól v úvodním zápase základní skupiny Eura 2020 proti Skotsku byl přesně jedním z těch okamžiků. V jednu chvíli si říkáte, že odsud přece nemůže nikdy zakončit. A přesně navzdory vašemu očekávání a pravděpodobnosti se Schick rozhodne z prvního dotyku zakroutit míč z půlky hřiště přímo do brány. Neuvěřitelné. Překrásné.“ Však si ten gól znovu prohlédněte.

Schickova levačka vyprodukovala proti Skotsku spektakulární typ branky, za který by se s jistotou nestyděl ani legendární zabiják Zlatan Ibrahimovič, jenž je svými nevšedními trefami proslulý. Není divu, že právě švédský zakončovatel s bosensko-chorvatskými kořeny dlouhá léta patřil k Schickovým největším fotbalovým idolům. Patrik Schick, který je podle odborného webu Transfermarkt.de aktuálně druhým nejhodnotnějším českým fotbalistou po Tomáši Součkovi, se od letního Eura dostal do povědomí fotbalových fanoušků po celém světě. V Německu mu to navíc v posledních týdnech náramně pálí.

Schick v dresu Bayeru Leverkusen, průběžně čtvrtého celku německé Bundesligy, svádí nyní rovnocenný souboj o pozici nejlepšího bundesligového střelce s Robertem Lewandowským, polským ostrostřelcem z Bayernu Mnichov, který by loni nejspíš dostal Zlatý míč, kdyby ovšem tradiční anketu kvůli pandemii zrovna nezrušili.

Erling Haaland, další Schickův ofenzivní sok v rámci německé fotbalové končiny, v současné době ztělesňuje idol milionů mladých fotbalistů po celém světě a o jeho služby se zajímají už několik let ty největší evropské velkokluby. Haalandova cenovka nyní atakuje podle serveru Transfermarkt výši 150 milionů eur, tedy zhruba pětinásobek současné tržní hodnoty českého reprezentačního útočníka, což ze svérázného norského kanonýra činí jednoho z nejdražších hráčů planety. Papírově patří Haaland s Lewandowským o další výkonnostní stupeň výš, ale aktuální realita je jinde.

Jak se vlastně Patrik Schick mezi největší esa vypracoval?

PSG kontaktovali Bohemku

Ve sparťanské mládeži působil Patrik Schick mezi lety 2007–2014. Z vyhlášené strahovské akademie plynule přešel až do seniorského áčka. Jenže během sezony 2014/15 nedostával na Letné mnoho prostoru. Coby střídající hráč odehrál dohromady pouhých 36 minut, a tak raději zamířil na hostování do pražských Bohemians. Ve vršovickém Ďolíčku se náramně rozehrál a nastínil svůj fotbalový potenciál.

„Představte si, že nás někdy v půlce sezony zkontaktovalo pařížské PSG, už tehdy jeden z nejbohatších a nejambicióznějších klubů světa. Měli o Patrika určitý zájem, a dokonce ani netušili, že je u nás jen na hostování ze Sparty. Bylo to bláznivé. Skutečnost, že lidé z PSG zkontaktovali nás, jen dokumentuje, jak dobře musel už tehdy Patrik hrát,“ svěřil se pro server The Athletic Darek Jakubowicz, ředitel Bohemians 1905, poté, co se o Schicka díky jeho nevšední trefě na Euru začal zajímat celý svět.

Tehdy stabilní člen reprezentační jednadvacítky, který v roce 2016 suverénně zvítězil v anketě Talent roku, se po své roční epizodě v Bohemians začal rozhlížet po Evropě. Od té doby už jí prošel pěkný kus, okusil atmosféru hned na čtyřech odlišných adresách v rámci Itálie a Německa, našel si i své pevné místo v A-týmu reprezentace.

V létě roku 2016 zlanařila Schicka italská Sampdoria Janov, kam český mladík přestoupil ze Sparty za čtyři miliony eur. V úvodních 35 startech Schick zaznamenal celkem 13 branek. Premiérový gól v Serii A, italské nejvyšší soutěži, si zapsal tehdy stále ještě 20letý Schick v říjnu 2016 v zápase proti Juventusu. Ačkoli se jednalo o vyrovnávací branku na 1:1, Schick a spol. se nakonec sklonili před favorizovanými domácími, kteří zvítězili v poměru 4:1. Hned v létě 2017, tedy po své první sezoně na Apeninském poloostrově, měl dokonce Schick nakročeno směrem do slavného Juventusu Turín, jenže výsledky zdravotních testů mu finalizaci vysněného přestupu neumožnily.

Všechny cesty vedou z Říma

Čerstvě „objevený“ český talent tak zamířil do AS Řím, kde přesvědčil o svých kvalitách. „Patrik Schick je jednou z nejzajímavějších nadějí mezinárodního fotbalu,“ prohlásil o českém forvardovi tehdejší sportovní ředitel AS Řím, chlapík oficiálně přezdívaný jako Monchi.

V součtu s původním hostováním za Schicka zaplatil AS Řím celkem 38 milionů eur. Schick se tak stal vůbec nejdražší posilou v klubové římské historii. A také druhým nejdražším Čechem po Pavlu Nedvědovi, legendě Juventusu.

„Sezona v Sampdorii byla v mé kariéře zřejmě klíčová. Pomohla mi dostat se do hledáčku různých velkoklubů. Určitě se právě tam nastartovala celá moje kariéra,“ prohlásil Patrik Schick nedávno.

Schick se během své úvodní sezony dostával na hřiště v barvách římského AS poměrně často, a to i kvůli zranění ofenzivního lídra Edina Džeka, bosenského útočníka s teplickou minulostí. Český čahoun na hrotu odehrál celkem pět utkání základní části Ligy mistrů. V základní sestavě například nechyběl proti Plzni nebo Realu Madrid.

Schickovi to ale v Římě nepálilo tak, jak by si jistě sám přál, a po příchodu nového kouče, kterým byl Paulo Fonseca, se s ním už příliš nepočítalo. Tehdy 23letý Schick nakonec odešel na roční hostování do RB Lipska s tím, že německý klub mohl po roce uplatnit opci. Sezona 2019/20 Schicka potrápila několika zraněními, jež ho dohromady vyřadila z provozu na několik měsíců. I přes zdravotní výpadky stihl Schick nastřílet v 15 zápasech celkem 7 gólů, čímž se stal třetím nejlepším střelcem Lipska po Timu Wernerovi (21 branek) a Marcelu Sabitzerovi (8 branek).

Lipsko nakonec opci neuplatnilo. A z AS Řím si Schicka koupil za 26,5 milionu eur jiný bundesligový tým, a to Bayer Leverkusen. Ve svém aktuálním působišti Schick střelecky rozkvetl. V premiérovém ročníku zaznamenal 13 branek ve 33 startech a nyní v probíhající sezoně pak s průběžnými osmi brankami z úvodních devíti kol patří Schick mezi nejlepší střelce napříč nejprestižnějšími evropskými ligami.

Barošův nástupce

Co se týče seniorské reprezentace, pyšní se Schick bilancí 17 branek ve 33 startech. Jinými slovy, představuje prototyp spolehlivého zabijáka. O tom se ostatně mohla fotbalová veřejnost přesvědčit v rámci letního odloženého Eura 2020, kdy se český kanonýr v nepřímém duelu utkal s Cristianem Ronaldem o Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce šampionátu. Slavný Portugalec, jeden z největších fotbalových vzorů Patrika Schicka, nakonec gólové dostihy přece jen vyhrál, když při shodném počtu pěti branek rozhodla v jeho prospěch jeho jediná asistence.

Schick, který patřil k ústředním strůjcům českého úspěšného tažení turnajem, jež skončilo až ve čtvrtfinále proti Dánsku, dorovnal pěti trefami slavný počin Milana Baroše z Eura 2004, na jehož nesmazatelný reprezentační odkaz by rád navázal i v budoucnu.

Patrik Schick v posledních měsících táhne reprezentační výběr svými trefami a stabilními výkony. I zdánlivě snadný říjnový duel v rámci kvalifikace na katarské mistrovství světa proti Bělorusku na neutrální půdě by bez Schicka vypadal zřejmě zcela odlišně. K výhře 2:0 pomohl vítěznou trefou z voleje a asistencí na premiérovou branku Adama Hložka, dalšího sparťanského odchovance. Svou sedmnáctou brankou se Schick v národním týmu dotáhl v historické tabulce střelců na dvojici legend – Tomáše Skuhravého a Antonína Panenku. Jedna branka mu nyní schází na Pavla Nedvěda, Josefa Bicana nebo Patrika Bergera, do nejlepší patnáctky reprezentačních střelců mu zbývá malý krůček.

„Na MS bych se s Českem moc rád podíval. Přece jen už je to pěkně dlouho od té poslední účasti. Je to pro mě osobně hodně důležitý krok a byl bych rád, kdyby se to podařilo zrovna naší generaci,“ svěřil se Schick.

„V mých očích je to stále mladý kluk, který krok po kroku stoupá nahoru. Dostal se teď do hledáčku hodně velkých klubů, a to po zásluze. Je to vynikající a talentovaný útočník. Když bude tvrdě pracovat a vyhnou se mu vážná zranění, jsem moc zvědavý, kam až to dotáhne,“ chválil svého stěžejního zakončovatele Jaroslav Šilhavý, hlavní trenér českého reprezentačního výběru.

Jenže je tu malý problém. Na listopadovém srazu Patrik Schick české reprezentaci s největší pravděpodobností nepomůže. Natažené vazy v kotníku, které ho donutily vystřídat v posledním ligovém duelu proti Kolínu nad Rýnem, ho podle predikcí vyřadí ze hry na několik týdnů.

Reklama

Doporučované