Hlavní obsah

Na farmářské trhy v Praze nově smí jen tuzemské zboží

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Prodejci na pražských trzích označených jako farmářské mohou nově prodávat jenom výrobky od malých tuzemských producentů. Stanovuje to novela tržního řádu metropole, kterou dnes schválili radní.

Článek

Zahrnuje i další změny, například restaurační předzahrádky nebudou nově moci mít vlastní pípu, ale pouze chladničku na nápoje. Radní Jan Chabr (TOP 09) uvedl, že město připravuje další úpravu řádu, která se bude týkat sdílených dopravních prostředků a výjimek provozu předzahrádek po 22:00.

Trhy, které prodávají produkty ze zahraničí nebo od velkých výrobců, se nadále nebudou moci označovat jako farmářské, ale například jako potravinové. „Reagujeme tímto na četné připomínky a stížnosti jednotlivých trhovců,“ řekl Chabr. „Farmářské trhy mají být trhy, které jsou určeny právě výlučně malým tuzemským producentům,“ dodal.

Radní uvedl, že na restauračních předzahrádkách nově nebudou moci být pípy, aby je provozovatelé nemohli využívat jako v podstatě samostatné podniky. Řád stanovuje také podmínky prodeje na konkrétních místech, nově se podle Chabra bude moci například prodávat alkohol na Letné u podstavce bývalého Stalinova pomníku, kde dosud bylo možné prodávat pouze občerstvení bez alkoholu.

Schválená novela tržního řádu zatím neřeší v centru metropole kontroverzní otázku sdílených dopravních prostředků, zejména elektrokoloběžek. Na radnici Prahy 1 se v lednu vyměnilo vedení, to předchozí prosazovalo úpravu řádu tak, aby nebylo možné elektrokoloběžky nechávat kdekoliv na chodníku a provozovatel by musel využívat sjednaná místa stejně jako poskytovatelé jiných služeb. Chabr řekl, že město tento návrh nezamítlo, ale bude ho řešit další novela, která by měla být připravena na podzim. K návrhu by se nicméně musely připojit další městské části a týkal by se nejen koloběžek, ale i dalších sdílených dopravních prostředků, jako jsou kola a elektrokola, dodal radní.

Následující novela by měla řešit i problematiku 276 restauračních předzahrádek v centru města, které mají výjimkou povoleno alespoň v určitém období roku fungovat po desáté hodině večer. Předchozí vedení Prahy 1 v čele se starostou Pavlem Čižinským (Praha 1 Sobě) navrhovalo výjimky plošně zrušit, to současné pod vedením Petra Hejmy (STAN) chce jednotlivě vyhodnotit, u kterých předzahrádek je to skutečně nutné. Podle Chabra by radnice měla magistrátu seznam předzahrádek navrhovaných ke zrušení výjimek dodat do 31. srpna.

Radní doplnil, že do novely se podařilo zapracovat také možnost dovolit obchodům zřídit na chodnících prodejní místa, kterou vedení města zavedlo v reakci na koronavirovou krizi. Podmínkou je, aby na chodníku zůstalo 1,5 metru místa pro chodce. Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) uvedl, že město se nezabývalo tím, kolik chodníků v centru reálně může tuto podmínku splňovat. Minimální zákonná norma na šířku chodníku je právě 1,5 metru, v centru jsou v historických čtvrtích chodníky i užší. Město také v rámci pomoci podnikatelům zasaženým koronavirovou krizí promine provozovatelům předzahrádek poplatky za zábor a hotelům poplatky za ubytování.

Reklama

Doporučované