Hlavní obsah

Na gauči a v pyžamu. I tak může vypadat degustace vína

Foto: Ciacci Piccolomini Winery

Sklep italského vinařství Ciacci Piccolomini, které pořádalo virtuální ochutnávku.

Reklama

Sezona vína a degustací ve vinných sklípcích se sice přiblížila, návštěva vinice například v Toskánsku je ale zatím v nedohlednu. Přesto si můžete dopřát ochutnávku žádaného italského vína.

Článek

Nespočet firem, které ochromil koronavirus, hledá záchranu svého byznysu v technologiích. Jedním z příkladů může být virtuální degustace vína z italského vinařství Ciacci Piccolomini, které se spojilo se společností Microsoft. Společně uspořádali online ochutnávku, které se mimo jiných zúčastnily i Seznam Zprávy.

Současný vlastník vinařství Paolo Bianchini navázal na tradiční výrobu vína podle svých předků a pro degustaci poskytl Brunello, v současnosti jedno z nejžádanějších vín ve světě.

Stačí se přihlásit a zaplatit

Princip ochutnávek funguje u všech aktivních vinařství obdobně. Stačí se přihlásit a zaplatit za vzorky vín. Ty po několika dnech přijdou prostřednictvím vybraného doručovatele až k zákazníkovi domů. Pak už se stačí jen připojit k internetu a z pohodlí domova ochutnat víno, i s komentářem odborníka. Během degustace pak diváci mohou klást dodatečné otázky – jak formou běžného hovoru, tak i v okénku „chatu“.

Je třeba zdůraznit, že online ochutnávka s sebou nese několik problémů, které se týkají především distribuce vzorků vína a udržení správné teploty. „Problém s vínem spočívá v tom, že začne oxidovat, jakmile otevřete láhev,“ říká Peter Petrus, mladý tchajwanský someliér, který během pandemie na internetu pořádal dokonce vinné kurzy. Svá vína například rozlévá do menších lahviček. A než je předá kurýrní službě, označí je nálepkami.

Naopak mezi pozitiva online ochutnávek spolumajitel italského vinařství Alex Bianchini řadí možnost účasti na degustaci třeba „z gauče a v pohodlném oblečení“.

Čeští vinaři nezůstali pozadu

Nápad s virtuální degustací ale neměli jen na Tchaj-wanu nebo v Itálii. V Česku vzniklo hned několik podobných projektů.

Už v březnu zorganizoval ochutnávku například Jaromír Dvořáček z Vinařství Medek, který spustil akci s názvem Degustace z gauče. Tomu, kdo by se chtěl zapojit, stačí velmi málo. „Přes web www.vinarstvimedek.cz si vybrat jednu degustační sadu vín, kterou zájemcům doručí přepravní služba. Vyznavači vína se pak ve stanovený den a čas mohou pohodlně usadit u sebe doma, připojit se k internetu a prostřednictvím monitoru svého počítače se ocitnou ve vinném sklípku,“ přiblížil Dvořáček pro Slovácký deník.

Stejně jako při ochutnávce italského Brunella přes službu Microsoft Teams si účastníci k jednotlivým vzorkům vyslechnou vše, co by o vínech, která pijí, měli vědět.

A dá se virtuální ochutnávka srovnat s tou opravdovou? Asi těžko. Atmosféru vinice nebo dobře vybaveného sklípku to jistě nenahradí. Ale jedná se o zajímavou variantu v dobách, kdy si osobní návštěvy nemůžeme dovolit – jako například v časech pandemie.

+3

Reklama

Doporučované