Hlavní obsah

Na Hrad čínské respirátory nesmí, lidem je vláda povoluje

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Respirátory KN95 a N95 Hrad pro své zaměstnance nechce.

Článek

Ačkoli je prezident Miloš Zeman znám propagací vztahů s Čínou, která se naposledy projevila jeho poptávkou po čínské vakcíně Sinopharm, respirátory tamní provenience na Pražském hradě používat nechtějí. Informovalo o tom server Aktuálně.cz, který získal detaily ze znění hradního kontraktu na dodání více než čtyřiceti tisíc respirátorů a ústenek.

„U respirátorů FFP2 bez výdechového ventilu (…) se nepřipouští produkty s mimoevropským označením KN95 a N95, které nemají současně evropský certifikát opravňující k označení FFP2,“ stojí ve smlouvě, kterou Aktuálně.cz prostudovalo. Označení KN95 a N95 náleží respirátorům, jež se vyrábí v Číně.

Aktuálně.cz upozorňuje, že Hrad je při důrazu na kvalitu poptávaných zdravotnických pomůcek pro své lidi přísnější než vláda Andreje Babiše. Při vyhlášení nouzového stavu platného od 1. března 2021 nařídil kabinet lidem zakrývat si dýchací cesty při pohybu na ulici respirátory naplňujícími „všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 94 % dle příslušných norem (např. FFP2, KN95)“.

Experti na nižší účinnost respirátorů čínského původu opakovaně upozorňují. Deník cituje Aarona Günsbergera, který kvalitu respirátorů testuje. „V Evropě se účinnost ověřuje na průniku parafínového oleje, který simuluje průnik kapének. V Číně se respirátory KN95 netestují na přenos kapének (ale pouze na záchyt prachu, pozn. red.) ani nesplňují evropské normy na těsnost. Respirátor KN95 v žádném případě není shodný standard s FFP2,“ uvedl.

Reklama

Doporučované