Hlavní obsah

Na hradecké letiště míří tisíce hiphoperů. Startuje show, kterou CNN zařadila mezi 50 top festivalů světa

Hradecké letiště opět hostí hvězdy světové hiphopové scény. Kromě muziky na návštěvníky Hip Hop Kempu čeká i velká porce zábavy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší setkání fanoušků hip hopu se již posedmnácté koná v areálu Festivalpark na letišti v Hradci Králové. Akce, kterou americká televizní stanice CNN opakovaně zařadila mezi 50 nejlepších festivalů světa, i letos láká na řadu zajímavých jmen, kvůli nimž se na hradecké letiště sjíždí půlka Evropy. Festival Hip Hop Kemp trvá až do soboty 25. srpna.

Článek

Hip Hop Kemp, který začínal, stejně jako většina ostatních velkých festivalů, jen jako akce pro pár nadšenců, získal velký mezinárodní rozměr po přestěhování do Festivalparku v Hradci Králové. Poslední ročníky přivítaly mezi 15 a 20 tisíci návštěvníky.

Hip Hop Kemp tradičně neláká na jediného hvězdného headlinera, ale snaží se program poskládat z řady zajímavých jmen. „Standardně se snažíme dovézt víc větších jmen. Letos je jedním z nich Hopsin, člověk, který tady byl poprvé zhruba před čtyřmi lety a od té doby ušel velký kus cesty. Jsou to ale třeba i Beatnuts, legendární newyorská parta. Máme tady celou řadu domácích i zahraničních interpretů,” vyjmenovává zakladatel festivalu Radek Maliník. Stálicemi jsou například slovenští Kontrafakt či Majk Spirit. Po dlouhé pauze se představí i legendární česká skupina Chaozz.

Stejně jako ostatní festivaly i Hip Hop Kemp reaguje na zvýšené stravovací nároky fanoušků, kterým nestačí už jen nudle, klobásy a langoše. Na akci si proto přijdou na své i vegetariáni, vegani či vyznavači zdravého životního stylu. „Výborné věci dělá třeba stánek, který připravuje speciality z avokáda, a skvělé jsou i indické speciality,” vyjmenovává Lucie Maliníková z pořadatelského týmu, jež má na starost právě gastro. Festivalu se podle ní prý zatím nedaří pouze zajistit stánek s čistě bezlepkovým občerstvením, po kterém se hodně fanoušků ptá. „Lidé, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu, si však něco vyberou v řadě stánků,” dodává.

Stejně jako v minulých letech slouží fanouškům k placení čipový náramek, na který si nabíjejí peníze ve speciálních stáncích, ale i přes internet. Čipový náramek zároveň slouží pro vstup do areálu či do stanových městeček.

Kromě muziky je už tradičně pro návštěvníky připravená velká porce zábavy. Zchladit se mohou v jednom ze dvou bazénů, sportovně se vybít na basketbalovém hřišti či U-rampě, nebo odpočívat v jedné z chill out zón. „Nosná část doprovodného programu je breakdance stage, kde každoročně vystupuje 350 až 500 tanečníků z celého světa,” doplňuje Maliník.

Pro dopravu do areálu mohou návštěvníci i letos využít služeb hradeckého dopravního podniku, který bude provozovat linku až do 26. srpna. „Cestující jsou na této mimořádné lince přepravováni zdarma. Jízdné za cestující hradí pořadatel akce,” uvedl dopravní podnik.

Fanoušci, kteří na Hip Hop Kemp přijeli vlastními automobily, se i po skončení festivalu musí připravit na zvýšené kontroly ze strany policie a Celní správy, především kvůli držení psychotropních látek nebo jízdě pod vlivem alkoholu či drog.

Reklama

Doporučované