Hlavní obsah

Na hranici s Mexikem se do rukou pohraniční stráže vydalo na 250 migrantů

Americká pohraniční stráž zadržela 247 migrantů.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Migranti, kteří nelegálně vstoupili na území USA, vyhledali pohraniční stráž a zažádali o lékařskou pomoc.

Článek

Ve státě Nové Mexiko ve středu v noci úřady zaregistrovaly 247 migrantů, kteří se dobrovolně vydali pohraniční stráži. Někteří imigranti potřebovali lékařskou pomoc. Podle americké hlídky pochází většina zadržených ze Střední Ameriky. Jsou mezi nimi celé rodiny s malými dětmi či osamělými mladistvými.

„Skupinu migrantů jsme zadrželi těsně po půlnoci. Šlo o skupinu 247 lidí, kteří se dobrovolně přihlásili pohraniční hlídce. Nejméně 50 z nich okamžitě zažádalo o lékařskou pomoc, která jim byla poskytnuta," řekl příslušník hlídky Fidel Baca lokální televizní stanici KVIA.

Podle něj je také velmi těžké se vypořádávat s mafií převaděčů, kteří s migranty hranici nepřekračují, aby neriskovali zatčení. Dostanou od migrantů peníze, poradí jim, kudy jít a vydat se do rukou úřadů.

Od začátku roku podle statistik pohraniční hlídky přišlo z Mexika na území Spojených států na 24 velkých skupin migrantů pouze v oblasti Lordsburg v Novém Mexiku.

Vlna migrantů ze států Střední Ameriky sílí. V Guatemale byla ve středu zaznamenána nová karavana migrantů čítající 1 700 osob směřujících do Spojených států.

Reklama

Související témata:

Doporučované