Hlavní obsah

Mexiko nabídlo karavaně migrantů přístřeší na jihu země. Tisíce běženců odmítly

Tisíce uprchlíků odmítly nabídku Mexika na přístřeší i pracovní povolení na jihu země.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Mexické úřady čelí kvůli karavaně rostoucímu tlaku ze strany USA. Migrantům sice umožňují pohybovat se na území Mexika, neposkytují jim ale žádné jídlo, přístřeší ani hygienické potřeby. Pomoc tak dostanou jen ti, kteří se úřadům přihlásí.

Článek

Mexiko nabídlo středoamerickým migrantům směřujícím do Spojených států pracovní povolení a přístřeší, pokud zůstanou na jihu Mexika a zažádají si tam o status uprchlíka. Země by jim v mexických státech Chiapas a Oaxaca mimo jiné zajistila zdravotní péči a školní výuku pro děti. Nabídku už podle tamních úřadů přijalo zhruba 1700 běženců, několik tisíc dalších ji ale v pátek odmítlo. Informovala o tom agentura AP.

Takzvané karavany migrantů z Hondurasu, Salvadoru, Guatemaly či Nikaraguy se organizují už několik let. Cílem hromadné cesty je vyhnout se ve skupině nebezpečí, které při takové cestě hrozí jednotlivcům. Nynější karavana vyrazila 13. října z města San Pedro Sula, které leží na severu Hondurasu u hranic s Guatemalou. Skupina čítala přes tisíc lidí, postupně se k ní připojovali další běženci i s rodinami. Nyní je karavana na jihu Mexika a blíží se do státu Oaxaca.

Jak velká je karavana migrantů teď, nikdo přesně neví. Podle odhadů místních úřadů míří na sever asi 5000 lidí, místní média hovoří asi o 7000 uprchlících.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek oznámil, že povolává na hranice s Mexikem armádu, která má migrantům vstup do USA znemožnit. Agentura Reuters dříve uvedla, že na hranicích by mohlo „s infrastrukturou a logistikou pomáhat“ 800 až 1000 vojáků.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto v pátek oznámil, že země zahájila program s názvem „Tady jste doma” pro ty, kteří ve státech Oaxaca nebo Chiapas požádají o azyl. „Plán je určen pouze těm, kteří dodržují mexické zákony a je to první krok k trvalému řešení pro ty, kterým bude v Mexiku status uprchlíka přidělen,“ řekl podle BBC prezident.

Někteří aktivisté z nevládní organizace Pueblo sin Fronteras (Národ bez hranic), která karavany organizuje, ale upozorňují na to, že 80 procent žadatelů Mexiko odmítne a deportuje. Většina migrantů tak v pátek nabídku odmítla. Místo toho požadují zajištění bezpečné cesty k americkým hranicím, ke kterým jim zbývá ještě 1600 kilometrů.

Mexické úřady čelí kvůli karavaně rostoucímu tlaku ze strany USA. Migrantům sice umožňují pohybovat se na území Mexika, neposkytují jim ale žádné jídlo, přístřeší ani hygienické potřeby. Pomoc tak dostanou jen ti, kteří se úřadům přihlásí. Bezpečnostní složky mimo jiné tvrdě zakročují proti menším skupinám, které se ke karavaně snaží přidat. Podle AP bylo v posledních dnech zadrženo zhruba 300 běženců z Hondurasu a Guatemaly.

Reklama

Doporučované