Hlavní obsah

Britové v Česku závodí s časem. Na Hvaru jsou v ohrožení domácí mazlíčci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Od zítřka pro Brity začíná povinnost dvoutýdenní karantény, před kterou se z Česka snaží utéct za cenu předražených letenek. Hvar trápí otrávené kočky, Sardinii plovoucí mršina velryby. Bagetu v Paříži jen tak neposvačíte.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Závody s časem

Britové na návštěvě v Česku a Švýcarsku závodí s časem. Mnozí z nich se snaží o urychlený návrat domů ještě před zavedením nových karanténních pravidel, která jim od soboty nařizují povinnou izolaci po dobu dvou týdnů. Cestující tak platí za poslední místa v letadlech i stovky liber. Například společnost Swiss International Air Lines prodává letenky z Ženevy do Heathrow s odletem v pátek odpoledne za 321 liber (asi 9400 korun), zatímco lety v sobotu - po vstupu v platnost nových pravidel karantény - jsou k dispozici za pouhých 99 liber (necelých 2900 korun).

Aerolinky British Airways nasadily cenu letenek z Prahy za 268 liber, z Curychu 308 liber a z Ženevy 353 liber. Britské ministerstvo dopravy varovalo, že pravidla karantény se mohou i nadále rychle měnit. „Když lidé cestují ve chvíli, kdy je koronavirus stále na scéně, musí si uvědomit, že se situace může bohužel rychle měnit, a pokud si toto uvědomí, nemohou být překvapení,“ řekl Grant Shapps pro Sky News.

Otrávené kočky

Chorvaty, ale také turisty přijíždějící na Hvar i se svými čtyřnohými mazlíčky trápí nezvyklé množství případů otrávených zvířat. Během července se na ostrově rozmohly masové otravy zejména divokých koček a výjimkami nejsou ani záznamy o jejich brutálním mučení a zabíjení. „Na Hvaru panuje atmosféra strachu. Lidé se kvůli nebezpečí otravy bojí pouštět děti ven bez dozoru, já sám se neodvažuji pustit svého psa proběhnout na vlastní zahradě. Psa během krátkých procházek ani nepouštím na volno,“ řekl pro server Slobodna Dalmacija Hrvoje Peršić, který na ostrově tráví léto.

„Nikdo přece nechce vidět ty děsivé výjevy, které jsou výsledkem hromadného zabíjení koček. Jejich mršiny se nachází všude, podél pobřeží, u silnice, v zahradách a před apartmány, a některé dokonce plavou v moři, kde se lidé koupou. Děti pláčou, hosté si stěžují a někteří kvůli tomu i ostrov opouštějí. A to vše se děje letos, když covidová krize už tak ovlivňuje cestovní ruch,“ dodává Vivian Grisogono, prezident sdružení Eco Hvar.

Pouliční kočky jsou známými obyvatelkami chorvatského pobřeží i ostrovů. Bývají nejen krotké, ale také užitečné, protože loví hady a regulují populaci hlodavců přenášejících nemoci. Problémem ale začalo být jejich přemnožení a přes zimu, kdy je v zemi nedostatek turistů, je nemá kdo krmit. Společnosti jako Eco Hvar tak pracují na sterilizaci těchto zvířat.

Nepřekvapivé zhoršení

Vzhledem ke zhoršující se koronavirové situaci v Chorvatsku rozhodl Dubrovník o zavedení dalších epidemiologických opatření. Starosta Cebalo při této příležitosti zdůraznil, že je s epidemiologickou situací relativně spokojen, zvýšení počtu nemocných s novou turistickou sezonou totiž očekával. Nová omezení se dotknou hromadných akcí.

Za posledních 24 hodin bylo v Chorvatsku zaznamenáno 304 nově nakažených z 2849 provedených testů, čímž zůstává aktivních 2420 případů. 194 lidí je stále hospitalizováno, 13 pacientů je na ventilátoru. Nejvíce zasažená zůstává Splitsko-dalmatská župa. Více informací zde.

Počet svatebních hostů nesmí přesáhnout 50 lidí. Truchlící rodinní příslušníci by neměli vyjadřovat soustrast v kruhu širším než 20 osob. Společenská setkání, představení a výstavy se mohou konat jen s rouškami a dodržováním dvou metrů mezi návštěvníky. Kapacita návštěvnosti se omezí na sto osob. Opatření by měla začít platit 31. srpna po dobu dvou týdnů.

Požáry

K typickým požárům v Chorvatsku přispěl neobvyklý důvod. Požár borového lesa na ostrově Brač způsobila havárie dronu. S požárem bojují v těžko přístupném terénu hasiči od dnešního rána. Podle chorvatského ministerstva dopravy je dron ve vlastnictví Evropské agentury pro námořní bezpečnost, která tyto stroje využívá v rámci tříletého experimentálního programu pro monitorování Jadranu.

Požár vypukl ve čtvrtek odpoledne také ve španělské Andalusii. Spálil více než 1000 hektarů půdy a domovy muselo opustit 250 lidí ze tří nejpostiženějších oblastí - Villar, Cueva de la Mora a Monteblanco.

Roušky vs. bagety: 1:0

S oznámením o povinném nošení roušek v Paříži přichází také první výjimky. Ušetřeni zůstanou cyklisté, běžci a další lidé provozující venku pohybové aktivity. Roušku nemusí mít ani děti mladší 11 let. Nařízení platí od dnešního dne v Paříži a nejbližším okolí, tedy i ve třech sousedních departementech Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis a Val-de-Marne. K sundání roušek neopravňuje ani touha zapálit si cigaretu nebo se zakousnout do bagety, uvedla místostarostka Paříže Anne Souyrisová rozhlasové stanici France Info. Nadále ale bude povoleno „udělat si piknik v parku“. Roušku však bude nutné znovu okamžitě nasadit, „jakmile člověk vstane“.

Francouzské úřady naposledy zaznamenaly více než 6000 nově infikovaných covidem-19, což je nejvyšší denní bilance od března a současně druhá nejvyšší za celou dobu epidemie v zemi.

Velrybí mršina

Nejen Chorvatsko trápí mrtvá zvířata. Italská média píší o vyplavení až osmimetrového těla mrtvé velryby, které se přemisťuje podél pobřeží Sardinie. Včera večer jej turisté spatřili asi 15 metrů od pláže Su Bardoni. Protože tělo zatím nedoplulo až na mělčinu, plány na jeho odstranění se komplikují.

Šestnáct italských regionů a autonomních provincií oznámilo nárůst počtu případů ve srovnání s předchozím týdnem. Střední věk případů diagnostikovaných v posledním týdnu je 29 let. Za posledních 24 hodin přibylo 1411 nových případů, což je nová nejvyšší hodnota od začátku května. Touto statistikou tak nezůstává jediný region, který by nezaznamenal nově nemocné. Nejhůře je na tom Lombardie s 286 případy.

Pobřežní stráž tak vymezuje bezpečnostní zónu okolo mrtvého těla. V plánu je také odebrat vzorky a zjistit příčinu úmrtí kytovce. Vzhledem k pokročilému stavu rozkladu to ale nebude snadné.

Reklama

Doporučované