Hlavní obsah

Na Jánovu vraždu jsme nasadili naše nejlepší lidi, říká člen vedení organizace mezinárodních investigativců

Rozhovor s Davidem Boardmanem (simultánní překlad).Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Novináři po celém světě čelí výhrůžkám, ale většinou se to zastaví u ekonomických útoků, tvrdí David Boardman, pod jehož vedením The Seattle Times získaly čtyři Pulitzerovy ceny.

Článek

Největší hrozbou pro kvalitní žurnalistiku je nedostatek peněz a celkově ekonomický stav médií. Za ztrátou důvěry v novinařinu je třeba hledat i příklon tradičních médií k zábavě a prvoplánovým skandálům, vysvětluje ve Výzvě David Boardman, světově uznávaný investigativní novinář, který dlouhá léta vedl největší list na západním pobřeží USA – The Seattle Times.

„Je jasně patrné, že sice negativní zprávy vyvolají velký ohlas, ale jen na krátkou dobu. Propracované kauzy, které v sobě obsahují i poukazy na možné řešení, se ale udrží o mnoho déle a mají větší dopad,“ říká muž, jenž je v nejužším vedení mezinárodní organizace investigativních novinářů OCCRP zaměřující se na korupci a organizovaný zločin. Mezi její projekty patří i proslulé Panama či Paradise Papers.

Rozhovor s Davidem Boardmanem v anglickém znění.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

A právě s OCCRP spolupracoval i zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak. „Prvotní reakce byla samozřejmě šok. Ale slibuji, že naši lidé se té kauzy rozhodně nepustí a budeme odhalovat, kdo za tím stál,“ prohlásil Boardman, který přijel do Česka na pozvání organizací Ashoka ČR a Nadace OSF.

Má v dnešní době investigativní žurnalistika ještě moc vyvolat dostatek emocí, aby se něco změnilo? Jak bojovat s klesající důvěrou médií, kterou navíc podrývají politici? A je skutečně prací žurnalistů přinášet řešení? I o tom v rozhovoru, jejž si můžete v tlumočené verzi pustit nahoře ve videu. V původním anglickém znění pak níže.

Pořad Výzva sledujte každý všední den ve 21:00 a 21:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované