Hlavní obsah

Na jižní Moravě se letos dařilo mrkvi a cibuli, rajčat je pětina

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihomoravští zemědělci letos sklidí víc kukuřice, mrkve a cibule než loni. Dařilo se i ovocnářům. Je více jablek, hrušek a švestek. Letošní rok naopak nebyl příznivý pro pěstování květáku, brokolice a rajčat.

Článek

Těch je pětina, uvedla dnes na webových stránkách ČSÚ Jindřiška Svobodová.

Jižní Morava drží v mezikrajském srovnání prvenství v rozloze osevní plochy kukuřice na zrno. Zemědělci letos z téměř 40.000 hektarů plochy sklidí 328.000 tun s meziročním navýšením o 14.000 tun.

Statistici odhadují, že zemědělci letos z jihomoravských polí svezou 2600 tun mrkve. Hektarový výnos bude podle Svobodové v porovnání s předchozím rokem vyšší o osm tun a je po Královéhradeckém kraji druhý nejvyšší.

Cibule se na jižní Moravě urodilo kolem 11.000 tun, loni to bylo o 754 tun méně. Průměrný hektarový výnos máku byl v mezikrajském porovnání nejnižší, dosáhl 600 kilogramů. Přesto ho zemědělci sklidí o 14 procent více než loni. Objemu loňského roku nedosáhne letošní sklizeň květáku a brokolice. Důvodem je zmenšení osevní plochy i nižší výnos. V Jihomoravském kraji se letos vypěstovalo kolem 483 tun této plodiny, což je 61 procent proti roku 2019. Nedařilo se ani rajčatům. Sklidilo se 3 000 tun plodů. Hektarový výnos byl v porovnání s loňskem pětinový.

Spokojeni mohou být ovocnáři. Z více než milionů jabloní letos sklidí 14.300 tun ovoce, což je mezi kraji třetí největší objem. Z jednoho stromu průměrně očešou 10,5 kilogramu ovoce, loni to bylo 6,5 kilogramu. Urodilo se také více hrušek. Pěstitelé jich letos sklidí přes 500 tun, což je oproti loňsku více o 150 tun. Z jedné hrušně letos získají asi 5,5 kilogramu ovoce, proti loňskému roku je to o 1,6 kilogramu více. Švestek pravých a pološvestek bude zhruba tuna.

Reklama

Doporučované