Hlavní obsah

Na Kanadu se žene další silná bouře

Foto: Profimedia.cz

Škody způsobené silnými záplavami v kanadské Britské Kolumbii.

Reklama

Meteorologové v nejvíce zasažené provincii Britská Kolumbie varují před dalšími silnými srážkami. Silné bouře již mají čtyři oběti.

Článek

Kanadská provincie Britská Kolumbie vyhlásila stav nouze, napsal web The Guardian. Srážky podemlely silnice a železnice, odřízly Vancouver od zbytku země a zcela zablokovaly přístup do některých měst.

Meteorologové navíc varují před nebezpečím dalších silných bouří, které oblast zasáhnou v neděli a v pondělí. Město Prince Rupert na severním pobřeží Britské Kolumbie by mohlo zaznamenat až 150 milimetrů srážek, ve vyšších polohách se očekává silné sněžení. Úřady rovněž vyhlásily na řadě míst stav pohotovosti kvůli nebezpečí dalších záplav.

Bouřkový systém v pondělí zřejmě zasáhne místa, jež se stále zotavují ze silných dešťů ze začátku týdne, podle meteorologů však do té doby bouře zeslábne.

Záchranáři našli na západě Kanady další tři těla po sesuvech půdy vyvolaných mimořádně silnými bouřemi ze začátku týdne. Celkový počet obětí se tak již zvýšil na čtyři, jeden člověk se stále pohřešuje.

V provincii Britská Kolumbie se úřadům pomalu daří obnovovat dopravu na hlavních tepnách spojujících hustě obydlený jih s odlehlejším severem provincie. Vláda však nadále omezuje prodej pohonných hmot a snaží se obnovit přerušené dodavatelské řetězce.

Všechny čtyři oběti zemřely při sesuvu půdy poblíž města Lilloet, kde se nahrnulo bahno na dálnici a smetlo několik projíždějících vozidel. Tělo jedné ženy se podařilo najít už v pondělí, ostatky tří mužů policie vyprostila v sobotu. „Pokračovali jsme v hledání ve snaze najít čtvrtého muže, ale meteorologické podmínky a stav na místě nám práci ztěžují,“ uvedla mluvčí místní policie.

Dálnici, na níž k neštěstí došlo, se přes víkend podařilo částečně zprovoznit. V rámci dalšího opatření úřady omezily cestování po provinčních dálnicích a vyzývají řidiče, aby tuto komunikaci využívali jen v nutných případech, například k návratu domů po evakuaci.

Policejní složky na některých místech zřizují kontrolní stanoviště, na nichž budou příkaz vymáhat. V případě porušení hrozí pokuta. Mezi vozidla, která se na dálnicích mohou pohybovat, patří záchranáři, hromadná doprava a údržbáři infrastruktury.

Kvůli přerušení jednoho z ropovodů a vlakových koridorů rovněž úřady omezují možnost nákupu pohonných hmot na 30 litrů při jedné návštěvě čerpací stanice. Opatření bude platit do začátku prosince. Kdy se podaří naplno zprovoznit některé silnice, je v tuto chvíli nejasné, píše server CBC.

Na sociálních sítích se začaly objevovat obrázky prořídlých regálů v supermarketech, úřady však tvrdí, že nedostatek zboží nehrozí, jde pouze o některé potíže v dodávkách. Problémy jsou zejména s živočišnými produkty, protože při záplavách uhynuly tisíce hospodářských zvířat. Některé obchody proto omezují množství mléka, vajec či masa prodávané jednomu zákazníkovi.

Bouře způsobila na některých místech obrovské škody, jen ve městě Abbotsford, které bylo na čas odstřižené od zbytku světa, je experti odhadují na asi miliardu kanadských dolarů (17,8 miliardy korun). Zásobování tam přitom nadále musí do určité míry obstarávat helikoptérami.

Reklama

Související témata:

Doporučované