Hlavní obsah

Na Karibik míří z Atlantiku nejsilnější hurikán za posledních několik desítek let

Na jihu Floridy a některých ostrovech v Karibiku již začala evakuace.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Hurikán Irma, jenž míří na karibské ostrovy, dosahuje v nárazech až 295 kilometrů v hodině. Část Floridy a Bahamských ostrovů už vyhlásila evakuaci.

Článek

Hurikán Irma, jenž zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň hurikánové škály, se těsně přiblížil k Závětrným ostrovům, jejichž sever během několika hodin zasáhne. Irma, která je nejsilnějším bouřkovým systémem v oblasti Karibiku za dlouhá desetiletí, se ve středu večer místního času přežene přes Portoriko. Americký prezident Donald Trump již na tomto nezačleněném území USA a také na Floridě a Amerických Panenských ostrovech vyhlásil stav ohrožení, stejný krok učinily i Bahamy.

Americké Národní středisko pro hurikány uvedlo, že v 05:00 SELČ byla Irma zhruba 75 kilometrů východně od ostrovního státu Antigua a Barbuda, ke kterému se blížila rychlostí 24 kilometrů v hodině. Živel doprovází vítr, jenž v nárazech dosahuje rychlosti 295 kilometrů v hodině.

Lidem v jižní části Floridy, v oblasti Key West, byla kvůli blížícímu se hurikánu nařízena evakuace. Mezinárodní letiště plánuje zastavit letový provoz.

Americké Národní středisko pro hurikány už směrem k několika ostrovům, které stojí hurikánu v cestě, vzkázalo, že přípravy na ochranu života a majetku by měly být spěšně dokončeny.

Bahamský premiér Hubert Minnis oznámil, že vláda kvůli hurikánu nařídila povinnou evakuaci ostrovů v jižní části státu. Jde o nejrozsáhlejší evakuaci v historii. Dodal, že živel představuje nesmírné nebezpečí pro ostrovy Mayaguana, Inagua, Crooked Island, Acklins, Long Cay a Ragged Island. Tamní obyvatelé budou během dneška letecky přepraveni do Nassau na ostrově New Providence.

Minnis varoval, že ti, kdo neopustí své domovy, budou v obrovském nebezpečí. Upozornil, že bahamské záchranné složky možná nebudou schopny tyto lidi následně zachránit, až Irma ve čtvrtek vstoupí do oblasti.

Reklama

Související témata:

Doporučované