Hlavní obsah

Na Křivoklátu nyní pokračuje údržba i dotváření expozic

Foto: Shutterstock.com

Křivoklát.

Reklama

Na Křivoklátu nyní pokračuje údržba i dotváření expozic.

Článek

„Během letošní sezony, zkrácené kvůli opatřením proti šíření koronaviru, přišla na hrad jen asi polovina návštěvníků ve srovnání s loňskem,“ řekl kastelán hradu Petr Slabý. Loni podle údajů Národního památkového ústavu navštívilo Křivoklát 111 000 lidí. Tuzemští návštěvníci v minulých letech tvořili zhruba 80 procent příchozích, letos to bylo ještě více.

Hrad bývá běžně otevřený po celý rok. Letos na jaře byl ale kvůli pandemii koronaviru přes dva měsíce uzavřen a ze stejného důvodu je nyní od pondělí zavřený znovu. Není jasné, kdy bude opět otevřen. Tradiční Královský advent na hradě Křivoklát, což je několik víkendových akcí s programem, je tak kvůli šíření koronaviru definitivně zrušen.

Původně už v těchto dnech měla být otevřena nová expozice, která má podle kastelána netušený přesah, který objevil předloni. „Spojuje Křivoklát a rodinu Fürstenberků přímo se vznikem Velké pardubické,“ uvedl Slabý. Právě rod Fürstenberků významně přispěl k zachování hradu. Zajímavostí je, že i současný kastelán má v tréninku několik dostihových koní.

Tucet pracovníků se nyní na hradě také věnuje podzimní údržbě, jako je čištění okapů, úprava expozic, čištění dešťové kanalizace a svodů, hrabání listí, poslednímu posekání travnatých ploch, kontrole střech a dalším nezbytným pracím.

V severním křídle hradu budou rovněž instalována zařízení, která ochrání exponáty před sluncem a klimatickými změnami. Pokračuje i vyklízení nových prostorů, které se v budoucnu představí návštěvníkům.

Památky ve správě Národního památkového ústavu v celém Česku v letošní sezoně navštívilo 3,6 milionu lidí. Meziročně je to zhruba o jeden milion méně.

Reklama

Doporučované