Hlavní obsah

Na letišti zeje bezpečnostní díra, Tuhého prezidium však o ní raději mlčí

Je to pro nás ožehavé téma, přiznala po třech dnech žádostí o odpovědi mluvčí Policejního prezidia.

Reklama

Článek

Speciální a v Česku unikátní kamerový systém detekce obličejů, který dokáže automaticky vyhledávat v davu nebezpečné osoby, měl na pražském Letišti Václava Havla fungovat už půl roku.

V plném provozu ale dosud není a nebezpečné osoby nevyhledává. Velkou část smlouvy na dodávku systému i obsah dodatků ke smlouvě přitom stát tají.

Video: Na letišti v Ruzyni je strategická místnost, která už dávno neměla být prázdná

Kamery na letišti jsou, ale policie je nevyužívá naplno.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

O tom, že budování systému od začátku provázela řada průtahů, svědčí i oficiální dokumenty zveřejněné ve státních registrech smluv a veřejných zakázek.

Zakázku na vybudování systému vypsal stát už v roce 2015. Jenže výběrové řízení trvalo dva roky.

Smlouvu na dodání a instalaci systému podepsali zástupci státu v červnu loňského roku. Podle ní se mělo na letišti objevit 61 nových speciálních kamer, měl být instalován speciální software pro detekci obličejů a celý systém měl být napojen na řadu už nyní existujících jiných systémů – jak policejních, tak letištních.

Vše mělo stát včetně DPH přes 85 milionů korun a podle smlouvy to mělo být hotové do konce listopadu loňského roku.

Jenže systém stále není dokončený. Chybí operační středisko, ze kterého by byl řízen. Seznam má k dispozici jeho fotografii, z níž je patrné, že strategická místnost systému je stále zcela prázdná.

Navíc nejsou k dispozici ani policisté, kteří by v tomto operačním středisku se systémem pracovali.

O tom, že se strategickým systémem všechno nešlo podle plánu, svědčí i fakt, že ke smlouvě o dodávce systému detekce obličejů podepsal stát s dodavatelem několik dodatků. Ty mění jak specifikaci dodávaného systému, tak třeba některé termíny plateb.

Nicméně jejich obsah je tajný stejně jako velká část původní smlouvy, do registru smluv stát vložil některé stránky jako nečitelné. Ale třeba třetí dodatek byl podepsán až letos v únoru. Tedy tři měsíce poté, co měl být systém podle původně uzavřené smlouvy kompletně hotový.

Navzdory tomu, že letištní kamerový systém je pro ostrahu letiště v éře války s terorismem velmi důležitý a stát do něj investuje desítky milionů korun, policie odmítá situaci komentovat.

Nechce tedy odpovědět ani na otázku, kdy bude systém v plném provozu, aby ho mohly bezpečnostní složky naplno využívat.

Seznam několik dní opakoval žádost o rozhovor nebo aspoň odpovědi na základní otázky, Policejní prezidium to však nakonec odmítlo.

Jeho mluvčí Seznamu řekla, že po poradě s nadřízenými zjistila, že jde o „ožehavé téma“ a že bude prezidium „raději mlčet“.

Reklama

Související témata:

Doporučované