Hlavní obsah

Na magistrátu vzniká plán, jak ušetřit. O práci může přijít až 200 úředníků

Pražský magistrát by mohl propouštět.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vedení Prahy bude řešit snižování počtu úředníků příští týden při jednání o rozpočtu.

Článek

Na pražském magistrátu se připravuje plán škrtů. V dalších měsících by se mohl mimo jiné projevit tím, že se sníží stav úředníků. Může se to podle informací Seznamu dotknout až 200 zaměstnanců.

Jak snížit náklady na provoz úřadu, by mělo vedení města řešit už příští týden. Propouštění je jednou z variant.

Magistrát má nyní podle posledních dostupných údajů zhruba dva tisíce zaměstnanců. A část politiků během debat o úsporách zmínila, že desetina lidí by mohla dostat výpověď.

„Já považuji tuto optimalizaci za nezbytnou ke zefektivnění fungování magistrátu,“ řekl Seznamu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

A radní Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu), pod kterého spadá majetek, s ním souhlasí. „Jsem pro hledání úspor v rámci provozních nákladů magistrátu. Jedním z kroků může být i optimalizace zaměstnaneckých míst,“ uvedl.

Jak by se ke snižování míst postavila třetí koaliční strana Praha Sobě, není zatím jasné. Její lídr Jan Čižinský napsal, že pro ně je důležitější, aby pracovníci magistrátu měli k práci dobré podmínky.

„Ze zkušenosti z Prahy 7 víme, že k dobrému fungování úřadu je třeba podporovat dobrou pracovní atmosféru a vážit si práce úředníků,“ prohlásil Čižinský.

Vedení radnice už pověřilo Zdenu Javornickou, která je pověřena řízením magistrátu, aby se obrátila na ředitele jednotlivých odborů úřadu, aby navrhli, o kolik lidí by bylo možné stav zaměstnanců snížit.

„Termín pro paní ředitelku je 20. září. A budeme to řešit příští týden na výjezdním zasedání o rozpočtu,“ uvedl primátor Hřib.

Některé odbory, které mají dlouhodobě nedostatek zaměstnanců, by mohly naopak počet úředníků zvýšit. Jde o sociální odbor spadající pod radní Milenu Johnovou a také odbor bytového fondu, který spadá do kompetence Adama Zábranského.

Při jednom z posledních jednání navýšili pražští radní počet úředníků právě na odboru bytového fondu – a to o tři.

Reklama

Doporučované