Hlavní obsah

Na mikulovickém kopci je pozorovatelna, otevírá se každý měsíc

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Příznivci vojenské historie z Pardubic či Chrudimi nemusí jezdit daleko. Na kopci v Mikulovicích je pozorovatelna civilní obrany, vojenský klub ji opravil a pravidelně tam pořádá prohlídky. Otevřeno má ode dneška do úterý.

Článek

„Objekt je tady od roku 1964, do roku 1989 ho používala armáda, pak ho opustila a začal chátrat. Od roku 2015 jsme ho dávali do kupy. Sestra tohohle krytu je na Kunětické hoře, je ve špatném stavu a zavřená,“ řekl jednatel Military klubu Ostřešany Leoš Beran.

Z pozorovatelny se vysílali informace do štábu civilní obrany, který je umístěný v zámeckých valech v Pardubicích. Železobetonový bunkr v Mikulovicích staticky narušený nebyl, byla v něm ale plíseň, voda, omítka opadávala. Pozorovací zvon byl zvenku omšelý. Chyběla dobová výstroj a výzbroj. Klub ji postupně shání.

„Tenkrát pozorovatelny sloužily k tomu, aby vyhodnotily účinky zbraní použitých na města, i Pardubice byly ve hledáčku jaderných zbraní. Měly za cíl ho identifikovat, změřit rychlost proudění větru a předat to do štábu. Posádka tady bývala v rámci cvičení, tři vojáci, výsadkáři z Chrudimi,“ řekl Beran.

Z vybavení chybí ještě klubu například heliograf, slouží pro měření délky denního svitu. Jeho hlavní součástí je skleněná koule, působí jako čočka.

„Prakticky se nedá sehnat. Skleněné křišťálové koule v pohádkách, ze kterých věští čarodějnice a kouzelníci, jsou koule z heliografů. Filmaři je použili a zbytek přístroje vyhodili,“ řekl člen klubu Ivan Hlaváček.

O provoz pozorovatelny se stará asi pětadvacet členů, klub má také airsoftový tým a vede kroužky, dělá vojenská cvičení pro děti nebo víkendy s vojenskou technikou. Všichni vojenskou historii milují.

„Od dětství se mi líbily bunkry, pak jsem začal dělat airsoft. Jezdím se záložákama na cvičení,“ řekl Hlaváček. Do dění klubu zapojil i svoji ženu, která je vystudovaná historička. Na svatební cestu jeli do Rakouska a spali v bunkru, který slouží jako malý penzion. Některé pozůstatky vojenského vybavení v terénu jejich majitelé předělávají na ubytovací zařízení.

Pozorovatelnu s dalším zázemím otevírá klub jednou měsíčně, minulý měsíc, kdy byla zpřístupněná po dlouhé době po koronavirové pandemii, se na ni přijelo podívat kolem 250 lidí. Dnes například přišla na prohlídku mateřská škola z Ostřešan.

Reklama

Související témata:

Doporučované