Hlavní obsah

A kde jsou stopy po střelném prachu? Kamion, který zabil 12 lidí, možná řídil někdo jiný

Útok v Berlíně - podezřelý na útěku.

 

Reklama

Sledujte studio Seznamu: Vysoce postavený muž v policii potvrdil listu Die Welt, že 23letý Pákistánec nemusí být pachatel útoku na vánoční trh v Berlíně.

Článek

Německé úřady už nemají žádné pochybnosti, že pondělní masakr v Berlíně byl teroristickým útokem. Vypadá to ale nyní, že dosavadní hlavní podezřelý, 23letý Pákistánec, není tím, kdo řídil kamion při zběsilé jízdě, kdy vjel do vánočního trhu v centru německé metropole a zabil 12 lidí a další těžce zranil.

V Berlíně byly pro dnešek zrušeny vánoční trhy. „Nákladní vůz byl záměrně nasměrován do lidí, kteří chtěli na vánočním trhu strávit klidný a příjemný večer," poznamenal. „Byl to brutální atentát," prohlásil německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Zvláštní zpravodaj Seznam Zprávy Martin Jonáš už je v Berlíně a podle jeho prvních postřehů se zdá, že město se zvolna vzpamatovává ze šoku, který mu v pondělí večer nachystal pachatel, o němž se dosud spekuluje. „Jistý zlom do vyšetřování přinesla zpráva, že na těle 23letého Pákistánce nebyly nalezeny stopy střelného prachu, ačkoliv v kamionu byl na místě spolujezdce nalezen 37letý polský řidič, kterého skutečný pachatel zastřelil střelnou zbraní," vysvětlil náš zpravodaj z Berlína.

Také proto berlínská policie občany na Twitteru vyzvala k ostražitosti. „Máme nesprávného muže," řekl listu Die Welt vysoce postavený policista. „A tím také novou situaci, protože skutečný útočník je ještě ozbrojený, volně se pohybuje a může napáchat další škody," citoval server svůj policejní zdroj.

Německý ministr vnitra dále potvrdil, že Polák, jehož tělo našla policie v kabině kamionu, který posloužil jako útočný prostředek, byl zastřelen. Vyšetřovatelé ho proto považují za jednu z obětí, nikoli za útočníka.

Jak se odehrál útok v Berlíně? Pusťte si živé studio Seznam Zprávy:

Útok v Berlíně

Reklama

Doporučované