Hlavní obsah

Slavný pomník na Národní třídě se přestěhoval. Svíčky budou na chodníku mezi lidmi

 

Reklama

V průchodu vznikne recepce a malá galerie, kde se mají vystavovat fotografie z období sametové revoluce.

Článek

Podloubí Kaňkova paláce na Národní třídě a v něm pamětní deska se svíčkami byla po léta ikonickým místem pro události 17. listopadu 1989.

Letos si tu pamětníci začátek sametové revoluce už nepřipomenou. Vlastník paláce, Česká advokátní komora, se rozhodl podloubí uzavřít a pamětní desku přestěhovat.

„U pomníku se shromažďují davy lidí. Často vzniká tlačenice, mezi věnci a květinami hoří svíčky. Vznikají drobné požáry, poškozuje se pískovcová podlaha průchodu,“ vysvětluje změnu mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Advokáti se podle ní obávají, aby jim celá budova neshořela – kvůli požárům už museli několikrát volat profesionální hasiče.

„Jen těžko se tu udržuje permanentní pořádek, musí se pravidelně obnovovat výmalba, na podlahu je pokládán nehořlavý sádrokarton,“ dodává Chaloupková s tím, že návštěvníci jsou rok od roku méně ukáznění.

Uzavřené podloubí Kaňkova paláce na Národní třídě.

Advokátní komora se proto rozhodla podloubí přestavět.

Průchod se uzavřel a vznikne v něm recepce, podatelna a malá galerie, kde se mají vystavovat fotografie z období sametové revoluce. Samotný pomník se přesunul na venkovní fasádu.

„Pomník připomínající události 17. listopadu 1989 navrhli památkáři citlivě a důstojně umístit na průčelí Kaňkova paláce, kde je už v těchto dnech upravena a rozšířena i chodníková komunikace,“ popisuje Iva Chaloupková. A dodává, že umístění pomníku advokátní komora neschválila a ani autor či jiná organizace se k jeho vyvěšení na palác nehlásí.

Jeden ze studentských vůdců sametové revoluce režisér a scenárista Igor Chaun z přemístění pamětní desky nadšený není.

,,Já si celkem umím představit, že když někdo investuje praděpodobně miliony korun do opravy budovy, tak je pro něj výhodné, aby zabral průčelí a udělal si tam novou recepci. A to také udělali," řekl Seznam Zprávám Chaun.

Advokátní komora chce přestěhovaný pomník veřejnosti ukázat 16. listopadu.

Ve videu:

Jak se bude letos připomínat 17. listopad?

Reklama

Doporučované