Hlavní obsah

Na Novém Zélandu ukradli obrazy českého malíře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Gottfried Lindauer se proslavil portréty maorských válečníků i obyčejných lidí. Teď jeho obrazy ukradli.Video: Oliver Sálus

 

Dva portréty maorských válečníků, kterými se Gottfried Lindauer proslavil, dosahují hodnoty 18 milionů korun.

Článek

Dva obrazy českého výtvarníka Gottfrieda Lindauera byly ukradeny na Novém Zélandu. Jedná se o dva portréty maorských náčelníků, kterými plzeňský rodák proslul. Zloději je ukradli z centra mezinárodního umění v Aucklandu.

Celková hodnota obrazů dosahuje téměř jednoho milionu australských dolarů, což je zhruba 18 milionů korun. Podle místní policie se je zloději pokusí vyvézt ze země a prodat na černém trhu v zahraničí.

„Lindauer je tady sběrateli ceněn a každý, kdo by se tato díla pokusil zde prodat, by měl velký problém," uvedla Penelope Jacksonová, která označila krádež těchto dvou děl z roku 1884 za „tragédii".

Bohumír Lindauer, známý jako Gottfried, se narodil v roce 1839 v Plzni, v roce 1874 odjel na Nový Zéland, kde získal občanství a také v roce 1926 zemřel.

Jeho portréty maorských válečníků, vládců i běžných lidí jsou na Novém Zélandu součástí národního kulturního dědictví. Cenné jsou zejména z hlediska etnografického, neboť detailně zachycují maorské tetování, účesy, zbraně, zdobení oděvů, jejich amulety či šperky.

Související témata:

Doporučované