Hlavní obsah

Na Guamu nejste v bezpečí, vzkazuje Američanům video čínské armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter.com/firefox763

Čínské letectvo video zveřejnilo v sobotu na sociální síti Weibo.

Reklama

Čínské letectvo zveřejnilo video zobrazující simulaci útoku na americkou základnu Andersen Air Force, která se nachází na tichomořském ostrově Guam. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Zhruba dvouminutové video čínského letectva s názvem „Bůh války H-6K jde do útoku!“ ukazuje bombardéry H-6, jak vzlétají z pouštní základny. V polovině letu pilot stiskne tlačítko a vypustí raketu na nejprve neidentifikovatelnou přímořskou základnu, samotný výbuch rakety je ale již zobrazen skrze satelitní snímek americké letecké základny Andersen. Atmosféru videa dokresluje dramatická hudba.

„Jsme obránci vzdušné bezpečnosti vlasti; máme důvěru a schopnost vždy bránit oblohu vlasti,“ napsalo podle Reuters letectvo ve stručném popisu videa na síti Weibo.

Podle výzkumného pracovníka na singapurském Institutu obrany a strategických studií Collina Koha bylo cílem videa zdůraznit, že čínská armáda dokáže vést válku i na velké vzdálenosti.

„Video má varovat Američany, že i místa jako Guam, která jsou vnímána jako bezpečná, mohou být ohrožena, pokud vypukne konflikt v regionech, kde Čína působí, ať už jde o Tchaj-wan nebo Jihočínské moře,“ uvedl Koh.

Spojené státy americké na Guamu operují v několika vojenských základnách, včetně letecké, která by podle agentury Reuters byla klíčová pro reakci na jakýkoliv konflikt v asijsko-pacifickém regionu.

Video letectvo Lidové osvobozenecké armády zveřejnilo v sobotu na sociální síti Weibo. Vzniklo v době, kdy Čína pořádala vojenské cvičení nedaleko Tchaj-wanu, který považuje za svou provincii.

Poslední vojenské cvičení nedaleko Tchaj-wanu zahájila v pátek v reakci na návštěvu náměstka amerického ministra obchodu Keithe Kracha na ostrově Tchaj-wan. Podle tchajwanských vzdušných sil se na manévrech podílel i letoun H-6.

Tchaj-wan na cvičení reagoval startem svých vlastních strojů - a to poté, co část z 19 čínských letounů překročila citlivou dělicí čáru v Tchajwanském průlivu a jiné vstoupily do identifikační zóny tchajwanské protivzdušné obrany jihozápadně od pobřeží ostrova.

V pondělí podle Reuters čínské velitelství východního vojenského útvaru zveřejnilo vlastní propagandistické video s názvem „Co kdyby dnes vypukla válka?“, které zobrazuje vojáky běžící v zalesněných kopcích a odpalující balistické střely. Právě tento útvar by měl na starosti útok na Tchaj-wan.

Reklama

Doporučované