Hlavní obsah

„Na palestinských životech záleží“. Izraelská policie zastřelila autistu

Foto: Profimedia.cz

Záběr ze sobotního protestu v Jeruzalémě.

Reklama

U Starého města v Jeruzalémě byl v sobotu izraelskou policií zastřelen dvaatřicetiletý neozbrojený Palestinec. Jeho smrt zvedla vlnu protestů, někteří dokonce přirovnávají danou situaci k dění ve Spojených státech.

Článek

Iyad Halak byl na cestě do jeruzalémského vzdělávacího institutu pro lidi se speciálními potřebami, kam jakožto autista pravidelně docházel, když na něj příslušníci izraelské policie začali křičet, aby se zastavil. Podle policejní zprávy, která byla po incidentu sepsána, se policistům zdálo, že je ozbrojen pistolí. Křik ale muže vystrašil a on se v panice dal na útěk. Jeho reakce následně vyvolala krátkou honičku, kterou o chvíli později doprovázely výstřely Halakovým směrem. Jeden z nich ho připravil o život, informoval deník The Guardian.

„Je postižený, je postižený. Čekejte, zkontrolujte mu průkaz totožnosti,“ křičela v hebrejštině na policii Halakova pečovatelka Warda Abu Hadidová, která na místě byla. Izraelským médiím sdělila, že policii stihla upozornit ještě před tím, než její příslušníci začali střílet. „Najednou po něm třikrát vystřelili. Přímo před mýma očima. Křičela jsem, ať na něj nestřílí. Neposlouchali, nechtěli to slyšet.“

O něco později zasahovala izraelská policie i u Halaka doma, kde provedla důkladnou prohlídku. Střelná zbraň, kterou jak se ukázalo u sebe muž neměl, se ale nenašla ani tam. Ještě téhož dne byli vyslechnuti dva ze zasahujících policistů u Starého města a jeden z nich skončil v domácím vězení, zatímco se vyšetřovatelé budou incidentem zabývat. Halak byl pohřben v neděli v noci.

Ministr veřejné bezpečnosti Amir Ochana se zavázal, že případ bude řádně uzavřen, zároveň ale zdůraznil, že strážníci byli v dané situaci pod velkým tlakem. Vše se podle jeho slov totiž odehrálo v oblasti, kde se policie často setkává s teroristickými útoky, museli se proto rozhodnout během několika vteřin a jednat. I když se frekvence podobných útoků za poslední roky snížila, nebezpečí podle Ochana stále přetrvává.

Incident je tamními obyvateli přirovnávám k týden starému americkému, kdy přišel o život Afroameričan George Floyd poté, co mu policista několik minut klečel na krku. Život černochů v USA je podle nich podobný jako život Palestinců v Izraeli, stejná má být v zemích i policejní brutalita.

Po Floydově smrti se ve Spojených státech vzedmula obří vlna protestů, menší protesty od soboty probíhají i v Izraeli a Palestině. Lidé se jich účastní s transparenty, na kterých jsou hesla jako „Na palestinských životech záleží!“ nebo „Spravedlnost pro Iyada, spravedlnost pro George“, které představují obdobu těch, které můžeme vidět na fotografiích či videí z USA.

„Velmi nás mrzí incident, při kterém zemřel Iyad Halak, a sdílíme zármutek jeho rodiny. Jsem si jistý, že vše bude rychle vyšetřeno a dojde se k nějakému závěru,“ pronesl v neděli na zasedání vlády o události izraelský ministr obrany Benny Ganc. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, kterého má Ganc v polovině mandátu vystřídat, se k věci nevyjádřil.

Co se týče spravedlivého konce, vyjádřila například přední izraelská organizace pro lidská práva Be-celem svá malá očekávání. Jejich badatelé zjistili, že za posledních 9 let bylo vyšetřováno celkem 200 zabití Palestinců armádou, ale pouze tři vojáci byli následně za svůj čin odsouzeni.

„I když jde o případ tak jasný a děsivý jako tenhle, otevření vyšetřování je jen krokem k očištění,“ nechal se slyšet mluvčí organizace Amit Gilutz. „Vynucení okupace a upírání lidských práv milionům lidí, vyžaduje trvalé násilí ze strany státu. Proto jsou izraelské mechanismy vymáhání práva navrženy tak, aby chránily pachatele toho násilí, ne jeho oběti.“

Naději si ale zachovává třeba Gid'on Levy, izraelský novinář a jeden z nejvýznamnějších anti-okupačních hlasů v zemi. Tato smrt by podle něj možná mohla vést ke změně, tématu věnoval svůj text na webu deníku Ha'arec.

V poslední době v dané oblasti roste napětí, které souvisí s tím, jak Izrael pokračuje v realizaci záměru anektovat velké části Západního břehu. To je spojeno s plánem amerického prezidenta Donalda Trumpa pro Blízký východ, na který kvůli jeho proizraelské ladění Palestinci reagovali oznámením, že se již necítí býti vázáni dohodami s Izraelem a Spojenými státy.

Reklama

Související témata:

Doporučované