Hlavní obsah

Na Pankráci si spletli vězně. Léčit poslali jiného, ten později zemřel

Úmrtí vězňů z věznice Praha Pankrác komentuje mluvčí Vězeňské služby České republiky.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Chyba nastala záměnou příjmení. Muž dostal omylem metadon, který se používá při léčbě drogové závislosti.

Článek

Dva vězni se stejným příjmením, pobývající na totožném patře pankrácké věznice. Oba očekávali návštěvu lékaře. V průběhu vánočních svátků jeden z nich zemřel. Dozorci jej totiž omylem poslali na léčbu toho druhého, který měl dostat metadon jako odvykací náhražku při závislosti.

Tragickou událost, která se odehrála o Vánocích ve věznici Praha Pankrác, popsal deník Právo. Případ již vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů a zabývá se jím i vnitřní kontrola Vězeňské služby. Podrobnosti nechce sdělit mluvčí ani jedné z institucí. „Vzhledem k tomu, že událost šetří orgány činné v trestním řízení, nemůžeme k této věci nyní sdělit podrobnější informace,“ konstatovala mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Nepozornost dozorců stála vězně život

Dozorci, kteří dovedli k lékaři nesprávného vězně, stojí mimo službu.

Podle informací deníku Právo zemřel jeden z vězňů souhrou náhod a nepozornosti. Lékař mu podal metadon – látku, která nahrazuje například heroin. Podává se lidem závislým na silných drogách.

Metadon může způsobit člověku, jehož organismus se s takovými látkami nikdy nesetkal, zdravotní potíže, například malátnost a celkové utlumení. V závažnějších případech může ale uvést člověka do kómatu a následně způsobit i smrt. Zda byl právě toto scénář úmrtí pankráckého vězně, prověří pitva.

Reklama

Související témata:
Metadon

Doporučované