Hlavní obsah

Na plzeňské radnici je výstava fotografií Jindřicha Štreita Vietnam Stories

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

V mázhauzu plzeňské radnice dnes začala výstava fotografií Jindřicha Štreita Vietnam Stories, aneb Jak se žije Vietnamcům v Čechách. Potrvá do 27. srpna.

Článek

Nabízí pohled do života vietnamské komunity v Česku. Projekt iniciovala Charita ČR, která chtěla zachytit kulturní zvyklosti, tradice a proměny Vietnamců po příchodu do Česka.

„Vietnamská komunita pro mě byla nejprve velká záhada, ale potom velká radost,“ řekl ČTK autor fotografií. „Vietnamci jsou lidé, kteří jsou tajemní a moc toho nenamluví. Spíše nechávají mluvit okolí a čekají. Měl jsem radost z toho, že jsem pronikl dosti hluboko do jejich rodin a poznal jsem je i jiným způsobem, než se o nich mluví,“ dodal. Na souboru pracoval přes rok a snažil se život Vietnamců zachytit co nejpřirozenějším způsobem.

Štreita prý na Vietnamcích nejvíce fascinovala jejich skromnost. „I velmi bohatý a úspěšný člověk chodil v tom nejobyčejnějším obleku a choval se jako všichni ostatní. Nebylo to na něm vůbec poznat,“ uvedl fotograf. Další jejich typickou vlastností je podle něj nesmírná pracovitost a důraz na pevné rodinné vztahy. Jedním z jeho nejsilnějších zážitků byla vietnamská svatba s tisícem hostů.

Do komunity se Štreitovi, který učí na opavském Institutu tvůrčí fotografie, podařilo proniknout díky jednomu ze studentů, který je Vietnamec. Rodák ze Vsetína Štreit se zaměřuje na sociální dokument. Zachycoval mimo jiné venkovský život v období skomírajícího komunismu. Fotografuje různé sociální i etnické skupiny, obyvatele malých obcí, drogově závislé, nevidomé či handicapované. Jeho práce jsou zastoupeny v mnoha významných světových institucích. Svou tvorbu představil na více než 1350 samostatných výstavách.

Na plzeňské výstavě spolupracoval magistrát a vietnamské velvyslanectví. Na dnešní vernisáži podával občerstvení Svaz Vietnamců v Plzni.

Reklama

Doporučované