Hlavní obsah

Poslanci mají na mimořádné schůzi dokončit schvalování růstu odměn pěstounů

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Poslanci by dnes měli dokončit schvalování růstu odměn pěstounů a státních příspěvků na dítě pro klokánky a podobné azylové domy.

Článek

Pokračovat by mělo podle návrhu programu mimořádné schůze Sněmovny také schvalování sporné novely SPD, jež zpřísňuje podmínky vyplácení dávek v hmotné nouzi.

Poslanci ve vládní novele o sociálně-právní ochraně dětí navrhli například několik variant růstu odměn dlouhodobých i náhradních krátkodobých pěstounů, navázání těchto odměn na minimální mzdu i automatický valorizační mechanismus. K úpravám patří také zavedení nové dávky, a to příspěvku při pěstounské péči. Ve hře je také několik návrhů na zrušení takzvaných kojeneckých ústavů.

Předlohu hnutí SPD k hmotné nouzi kritizují zejména Piráti a lidovci. Odpůrci tvrdí, že změny mohou i po celkových poslaneckých úpravách poškodit desetitisíce chudších lidí včetně seniorů a postižených lidí. Pozměňovací návrh skupiny poslanců z pětice koaličních i opozičních klubů například předpokládá, že doplatky na bydlení by se už nevyplácely do prostor, které nevyhovují pro bydlení.

Na programu mimořádné schůze je rovněž druhé čtení poslanecké novely, která by měla podle tvůrců zpřehlednit a zjednodušit systém sociálních služeb.

Poslanci se opět sejdou v náhradních prostorách takzvané malé Sněmovny. Hlavní jednací sál dolní komory se opravuje.

Reklama

Doporučované